escola classe

(ACN) El Consell Supervisor del TERMCAT acaba d’aprovar i fer públic la llista de més de 500 termes catalans que ha normalitzat durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019. Destaquen, com és habitual, els vinculats a les noves tecnologies, que solen ser anglicismes: espòlier”, “tuitar”, “trolejar”, “sèxting” o “programari maliciós”, entre d’altres, són des d’ara termes correctes en català.

La llista és llarga, i els sectors que han incorporat més actualitzacions són els dedicats a la informàtica, els sistemes d’informació (gràfic de barres”), la meteorologia (tornado”, “calamarsa”), l’empresa i el màrqueting i l’empresa (brànding”, “botiga insígnia”), la sexualitat (poliamor”, “pèting”) o la zoologia (acrocefàlids”, “bernièrids”).

També la sociologia i la política aporten termes nous, com el molt estès i ara normalitzat “empoderament”. Ja tenia una fórmula fixada que era “apoderament”, però l’ús reiteratiu d'”empoderament” ha dut al Termcat a normalitzar el mot.

Nous termes per a la meteorologia

L’apartat de meteorologia inclou una cinquantena de paraules, consensuades amb un ampli grup d’especialistes del sector, sobre pertorbacions (minihuracà mediterrani” o “medicà”), remolins (mànega”, “tornado”, “cap de fibló”, “fibló” o”tromba”; “mànega marina” o “tromba marina”; “remolí de pols”,”bufarut” o “follet”, etc.) o hidrometeors sòlids (calamarsa”, “calabruix” o “granís”; “neu granulada” o “neu rodona”; “pedra”; “pedra grossa”).

En el camp de la zoologia, s’han catalanitzat el nom de diverses famílies d’ocells (acrocefàlids”, “bernièrids”, “caliptofílids” o “mohòvids”).

En l’àmbit de la sexualitat i l’erotisme trobem BDSM”, “brollada”, “pèting”, “poliamor”; i en l’àmbit de l’alimentació i la gastronomia, s’han aprovat els noms d’hortalisses com brocolet”, “col florida xinesa” o “tsaixin” i altres productes alimentaris com gula”, “surimi” o “matxa”.