Els escriptors han agafat l’agenda i s’han disposat a anar als punts de venda per satisfer amb una signatura els seus lectors. A la plaça de Catalunya, a l’espai de l’FNAC Triangle, s’han format algunes cues des de bon matí. Però ha estat una mica més tard, cap a les 12 del migdia, quan la gent ha sortit al carrer i ha omplert les parades situades a la zona més cèntrica, sobretot a la rambla de Catalunya.

cues signatures Sant Jordi

Com sempre, els autors més famosos i mediàtics han concentrat llargues cues. Un dels escriptors veterans en aquesta jornada ha estat Quim Monzó, que enguany fa 45 Sant Jordis i que ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. L’autor de desenes de títols ha confessat que li segueix fent il·lusió dedicar un dia sencer als seus lectors, tot i que no sent el mateix que el primer dia. Els seus seguidors han buscat la seva dedicatòria per tenir-la gravada en alguna de les obres més destacades, com ‘Uf va dir ell’, ‘El perquè de tot plegat’ i ‘La magnitud de la tragèdia’, entre d’altres.

Fernando Aramburu Sant Jordi

Un altre dels autors que ha provocat més cues ha estat Fernando Aramburu. L’autor de la novel·la ‘Patria’, que parla sobre una família amb un membre de la banda terrorista i una altra que és víctima d’ETA, va ser un dels més venuts el Sant Jordi de 2017. Segons Aramburu, és un dia molt especial i  “toca el cor” que s’acosti gent que ha llegit la seva obra per dir-li coses agradables.

Un dels més buscats ha estat el periodista Antoni Bassas, que aquest any ha presentat el seu darrer treball ‘Bon dia, són les vuit!’. Bassas ha explicat que li genera molta satisfacció posar-se a l’altre cantó, ser l’escriptor protagonista, i escoltar les històries que li explica la gent que li demana una dedicatòria.

L’escriptora catalana d’origen marroquí Najat El Hachmi també ha generat molta expectació entre els seus seguidors. L’autora, que ja té una llarga trajectòria complaent els seus seguidors per Sant Jordi, ha publicat aquest any la novel·la  ‘Mare de llet i mel’. L’obra explica la història d’una dona que viatja amb la seva filla des del Marroc fins a Catalunya. El Hachmi s’ha referit a les dones escriptores que cada vegada són més protagonistes durant aquesta jornada. També han estat signant llibres autores destacades com Almudena Grandes i Pilar Eyre.

Un escriptor novell és Joan Coscubiela, exlíder de CCOO a Catalunya i ex diputat d’ICV que s’ha estrenat en aquesta diada amb l’obra ‘Empantanados. Una alternativa federal al sóviet carlista’ en què l’escriptor explica la seva darrera experiència en el món de la política i els darrers mesos del procés català.

L’esmorzar literari, el tret de sortida de Sant Jordi

Per primera vegada l’esmorzar literari, que durant anys s’havia celebrat a l’Hotel Regina, s’ha fet al Palau de la Virreina. La cita ha estat un èxit total. L’espai s’ha omplert de seguida d’escriptors, llibreters i personalitats del món literari. A l’acte també s’hi han pogut veure llaços i roses grocs. La trobada, que ha estat organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, ha comptat també amb la presència de l’alcaldessa, Ada Colau, qui ha recordat que tots els colors “són benvinguts”.

El pati del Palau de la Virreina s’ha anat omplint de personalitats del món literari fins que no hi cabia ni una agulla. En total hi han anat unes 500 persones, i d’aquestes, 300 han estat escriptors. A la tradicional foto de família s’hi han vist els autors protagonistes que durant tota la jornada estaran signant les seves obres a les parades distribuïdes per tota la ciutat.

Esmorzar literari al palau de la Virreina per Sant Jordi

En aquest esmorzar hi ha hagut una presència destacada de dones, que s’han col·locat a primera fila de la foto. En aquesta cita anual s’ha fet palesa la situació política catalana amb llaços i roses de color groc, en solidaritat amb els empresonats. L’alcaldessa, Ada Colau, ha presidit la trobada i s’ha referit al groc que ha donat color a la cita. “Aquí no es prohibeix cap color, tots són benvinguts”, ha dit Colau.

La trobada d’escriptors estrena espai 

El tradicional esmorzar literari, que dona el tret de sortida al Sant Jordi 2018, s’havia fet a l’Hotel Regina durant 17 anys. L’any passat aquesta cita va quedar anul·lada “per motius organitzatius” i enguany s’ha recuperat l’acte al Palau de la Virreina. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) s’ha encarregat d’organitzar l’acte, tant característic de la diada de Sant Jordi.