Les peces de l”Escullera’, una de les obres primerenques de Jaume Plensa, han tornat a Nou Barris un cop netejades i restaurades les tres escultures. El nou emplaçament ha estat dissenyat amb la complicitat de l’Ajuntament de Barcelona i l’escultor amb l’objectiu de dignificar una obra que durant anys ha estat desubicada. “Les tres escultures havien passat de la plaça de Francesc Layret al sud de la via Júlia, i aquesta ubicació no permetia fer una lectura de l’obra com un conjunt artístic“, explica Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Restaurades amb la mirada de l’artista

El primer que s’ha fet ha estat netejar i restaurar les escultures al taller de Jaume Plensa i amb el seu equip. “No podia ser d’una altra forma. Plensa era qui havia d’indicar com s’havien de restaurar les seves escultures i ell ha conduït la restauració”, afirma Marcé. L’Ajuntament espera celebrar la reconciliació entre obra i artista amb la reinauguració de l’escultura, prevista per a la primera quinzena d’abril. “Farem una festa i confio que el propi Plensa vingui a l’acte, si els seus compromisos ho permeten”, explica el regidor. “Avui dia tots coneixem Plensa o el reconeixem per les seves peces, però això representa una etapa més inicial, més abstracta, que té molt valor artístic“, afegeix.  

Escultures que dialoguen dins un cercle

Les escultures, que simbolitzen una família, se situen ara dins un cercle que permet relacionar-les. “Dins aquest espai les tres peces estableixen una mirada entre elles i mantenen un diàleg, això permet tenir una lectura ordenada i entendre- les”, comenta Marcé. L”Escullera’ queda ara encerclada en un espai amb terra i plantes, que no permet passejar entre les escultures. “Es poden contemplar com un conjunt escultòric, a diferència del que hi havia fins ara, que era simplement un conjunt de peces que aportaven una certa decoració de l’espai urbà“, explica el regidor. A més, aniran acompanyades d’una senyalització que permetrà entendre la història, per què van arribar i què representen.

L’Ajuntament salda el greuge pendent

L”Escullera’ era una obra poc coneguda i valorada, que fins i tot s’ha fet servir per abocar-hi deixalles. Va aterrar per primer cop a Nou Barris per decorar la plaça de Francesc Layret, al barri de Verdum. L’autor la va projectar dins un embassament d’aigua format per grans pedres amuntegades, que simulaven una escullera. Una dècada més tard, la construcció d’un aparcament soterrani a la plaça va expulsar les obres a l’altra banda del carrer. Des de llavors les tres figures van quedar escampades, sense cap explicació ni lligam, entre la via Júlia i la plaça d’Ángel Pestaña.

Amb el temps l’obra es va deteriorar i, fins i tot, ha estat víctima constant de l’incivisme. “En ser una escultura urbana, té un deteriorament inevitable, però també és cert que la gent hi llençava coses dins els forats”, comenta Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. La mateixa Sindicatura de Greuges va denunciar fa tres anys que les tres peces de Plensa estaven en un “estat d’abandonament i desatenció” i que, fins i tot, s’havien convertit en un “contenidor de deixalles”.