GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "És una exposició que està inspirada en altres exposicions que es fan a moltes ciutats europees, per tant, no és una iniciativa totalment original i totalment nova i serveix per a això: generar una reflexió al voltant del que va significar el franquisme fins i tot durant el període democràtic."

Les dues escultures se situaran encarades enmig de la plaça i sobre uns rails que permetran aproximar-les o distanciar-les, segons ha explicat el diari ‘La Vanguardia’, tot i que fonts municipals han aclarit que els detalls de la mostra no es donaran a conèixer fins al setembre. Les dues imatges franquistes es guardaven, fins ara, als magatzems municipals però el consistori ha decidit aprofitar-les per elaborar “Franco victòria república, impunitat i espai urbà”, una exposició que s’emmarca en un programa per recuperar la memòria històrica de la ciutat, que ja es va presentar al gener, i que vol donar a conèixer les conseqüències de les dictadures del passat.

De moment es desconeix la duració de la mostra, que preveu altres exposicions complementàries, però la notícia ja ha aixecat polèmica. El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha criticat la intenció del govern municipal d’exhibir escultures franquistes ja que ho considera un gest “frívol i innecessari que pot ser interpretat com un insult per a moltes víctimes del franquisme”, unes acusacions a les quals s’ha sumat el diputat republicà Joan Tardà.

Des del govern municipal, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha respost les crítiques defensant que la iniciativa vol trencar el silenci sobre els crims del franquisme. A través del seu compte de Facebook, Pisarello també ha explicat que anteriorment ja s’han fet projectes similars en altres ciutats europees com Colònia, Marsella, Budapest i Madrid. Concretament amb el cas de Franco, ha destacat el municipi de Vilafranca del Penedès, on l’any 2005 es va exposar un bust del dictador “amb l’objectiu que el veïnat pogués expressar, per escrit o verbalment, el que pensava sobre el dictador i sobre la dictadura”.