14 de les 30 escultures d’animals que Frederic Marès va crear per decorar els Jardins de Jaume Vicens i Vives, al barri de Sant Ramon i la Maternitat, als anys 60 tornen al seu espai original. Ha estat després d’un procés de restauració que ha durat dos anys i que ha servit per recuperar l’estètica original de les peces, que havien estat vandalitzades. Les escultures representen a escala natural animals del bosc com cérvols, daines, cabirols, cabres salvatges, llops o porcs senglars i estan fetes amb bronze, marbre i pedra.

Les escultures “són obres d’autor signades per Frederic Marès i tenen valor patrimonial perquè són peces d’art”, segons explica la responsable de conservació de l’art públic de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Hosta. La intervenció va començar a finals del 2019 i s’ha pagat amb la contracta de manteniment de monuments de la ciutat. Els responsables de la intervenció esperen que, a partir d’ara, es respectin més les peces i que no es tornin a degradar a causa de l’incivisme.

Han estat molt maltractades durant anys i havien desaparegut orelles, banyes i cues de les escultures. Apel·lem al civisme dels ciutadans perquè sabria molt greu que tornés a passar
Carme Hosta, responsable de conservació de l’art públic de l’Ajuntament de Barcelona

Un procés de restauració laboriós i costós

La restauració de les peces malmeses ha durat gairebé dos anys i ha servit per recuperar els volums originals de les figures. S’ha pogut fer gràcies a la documentació i a les maquetes que el Museu Marès conserva de l’autor. De fet, el museu ha seguit el procés de prop i ha vetllat perquè la restauració respectés al màxim l’estètica original de les escultures. Segons la restauradora Mamen Fradera, “s’ha triat la metodologia més ètica per rehabilitar les peces”.

El procés ha inclòs una neteja física i química de les figures així com un tractament d’inhibició de la corrosió per estabilitzar, protegir i consolidar el metall. També se n’han reparat les fissures i els cops i s’hi han afegit els elements originals que havien anat desapareixent amb els anys. Les escultures, a més, es caracteritzen per estar fetes a la mida natural de cada animal.

Hem dedicat jornades senceres de feina i moltes hores a la restauració. Amb el conjunt de la gran cacera hi vam treballar ‘in situ’ durant tres mesos
Mamen Fradera, restauradora

Les escultures estan obertes a la ciutadania des del 1990

Les escultures les va encarregar la immobiliària Colonial a Frederic Marès als anys 60 per decorar els Jardins de Jaume Vicens i Vives, al barri de Sant Ramon i la Maternitat. La zona verda la va projectar el paisatgista Rubió i Tudurí i va ser d’ús privatiu per als veïns que envolten el jardins fins al 1990. Llavors, els jardins van passar a ser municipals i es van obrir a la ciutadania. Les escultures són les primeres peces que Marès va fer d’animals. De fet, l’artista estava especialitzat a crear peces de figura humana.