Escultura d'homenatge al patí de vela
font: Port de Barcelona

Feia anys que estava amagada a les instal·lacions de Capitania Marítima però des d’aquest divendres ha tornat a veure la llum en una nova ubicació, a la Barceloneta. Es tracta de l’escultura de xapa de ferro obra de Joaquim Ros que homenatja una de les embarcacions catalanes més emblemàtica, el patí de vela. El 1972 es va inaugurar a l’antiga escullera del Port de Barcelona però el 1998 es va haver de retirar quan van començar les obres de la nova bocana.

Ara l’Associació Deportiva Internacional de Patins a Vela i el Club Natació Barcelona han finançat la restauració i reimplantació de l’escultura, que s’ha col·locat a la rotonda situada al final del passeig de Joan de Borbó.

El patí de vela és un tipus d’embarcació que es caracteritza per no tenir orsa, timó, botavara ni sabres a la vela. També es coneix com el catamarà català i va néixer als anys 20 a les platges de Badalona i, ràpidament, es va popularitzar al litoral del Barcelonès i el Maresme. El Club Patí Vela Barcelona ofereix cursos per aprendre a navegar amb aquesta embarcació.