Ho ha tornat a fer. L’artista James Colomina ha instal·lat una escultura sorpresa de denúncia, aquest cop contra Vladímir Putin i la invasió russa d’Ucraïna, al Parc de Joan Miró. L’estàtua representa el president rus assegut sobre un tanc de guerra diminut, com si fos de joguina. L’obra també és de color vermell com la que va instal·lar per reemplaçar la de l’esclavista Antonio López sota el títol d'”Humanitat” a principis d’aquest 2022. L’escultura ha durat poc temps en aquest emplaçament perquè el propi artista la va retirar diumenge per retornar-la a França.

“L’absurditat de la guerra i la valentia dels infants”

Colomina ha explicat a betevé que l’objectiu d’aquesta escultura és “crear un diàleg amb els nens i les nenes” i denunciar “l’absurditat de la guerra i la valentia dels infants davant de situacions violentes i catastròfiques que no han escollit”. L’obra ha arribat a Barcelona procedent dels Jardins de Luxemburg a París i, segons Colomina, “Vladímir Putin encara viatjarà més”. L’artista diu que ara la portarà a Miami, Nova York i Londres.

Una escultura contra l’esclavisme reemplaça l’estàtua d’Antonio López

És la segona vegada que Colomina tria la nostra ciutat per exposar sense permís una instal·lació de denúncia. A tocar de l’aniversari de l’abolició de l’esclavisme a Espanya, el 30 de gener, l’artista va actuar sobre l’espai que ocupava l’estàtua d’Antonio López, retirada pel seu passat esclavista. L’obra es titulava ‘Humanitat’ i presentava dues figures de color vermell que s’abracen: un os de peluix i el nen que hi ha a l’interior de cada adult. L’Ajuntament va retirar l’obra 20 dies més tard.

Retiren l’escultura contra l’esclavisme que va aparèixer per sorpresa a la plaça d’Antonio López

L’escultor i artista de carrer francès James Colomina ha instal·lat diverses vegades les seves escultures a França, però també en altres països d’Europa i a ciutats dels Estats Units com San Francisco o Nova York. Les escultures són representacions humanes d’un vermell intens per atreure l’atenció dels vianants.