És una tradició que cada any aplega més d'un centenar d'escriptors i que marca l'inici de la jornada literària de Sant Jordi. La tradicional foto de família a l'hotel Regina. A peu de carrer, quan arriba l'hora de trobar-se de debò amb centenars de lectors. Per als més veterans, és una tradició que repeteixen de gust. ALMUDENA GRANDES, escriptora "Sant Jordi siempre es igual y siempre es distinto. Una de las normas de este día es la espontaneidad." FRANCISCO IBÁÑEZ, il·lustrador "Yo hace que vengo por aquí... ya no me acuerdo, hace tanto tiempo... cuarenta, cinquenta años... Es una gozada venir aquí, palabra que sí." Una de les cues més llargues s'ha format per veure l'escriptor suec Jonas Jonasson. JONAS JONASSON, escriptor "Em sento aclaparat d'amor. És la primera vegada que vinc aquí i he d'escriure un nou llibre per poder tornar." Víctor Amela també ha estat molt sol·licitat, i ha optar per signar assegut a la taula. El motiu, li agrada abraçar, petonejar i fotografiar-se amb els lectors. "Tres quarts d'hora perquè em firmés aquest senyor, però m'ha fet molta il·lusió, molta." "Molt bé, és una persona molt propera, molt planera." A mesura que ha avançat la jornada, arriben els primers símptomes de cansament. IMMA MONSÓ, escriptora "Ha estat un dia molt maco, la gent ha sortit moltíssim al carrer, i els autors cansadets, perquè anem amunt i avall, i cansats." I entre els autors que més sonen a les travesses dels més venuts, un diagnòstic compartit. EMPAR MOLINER, escriptora "A la gent li agrada dir quin és el més venut, trobo que seria millor parlar de quin és el mue llegit." SERGI PÀMIES, escriptor "Trobo que és una festa esplèndia i que no hauriem d'intoxicar-la o contaminar-la amb criteris de competició." Un any més per aquesta diada, Albert Sánchez Piñol és una de les grans absències. L'escriptor argumenta que mai no ha signat llibres per Sant Jordi, i que (per coherència) no ho vol fer ara pel que les seves novel·les siguin un èxit de vendes. En canvi, sí que ho han fet els autors de l'adaptació a còmic, que confien que es contagiï de l'èxit de la novel·la.

La jornada literària ha començat amb l’esmorzar d’escriptors a l’Hotel Regina. És la 27a edició d’aquesta cita en què es reuneixen centenars d’escriptors, editorials i mitjans de comunicació. Entre els convidats d’aquest any a aquesta cita ineludible per als escriptors hi ha autors consagrats com Care Santos, Màrius Serra, personatges mediàtics, com el cuiner Ferran Adrià, i molts d’altres. Tots s’han col·locat per sortir a la fotografia de família que es fa cada any abans d’encetar el dia.

Entre els més puntuals, Màrius Serra, que avui ha triat una camisa hawaiana en honor al títol del seu llibre ‘Res no és perfecte a Hawaii’ i que s’ha mostrat content d’encetar la jornada. “Vinc a gaudir dels tragins i les suors de Sant Jordi amb alegria i amb il·lusió”. Però per fer front a un dia llarg, alguns veterans ja fa anys que tenen tradicions com Care Santos, que confessa que pren “vitamines des de fa dies”.

Però el moment de trobar-se de debò amb els lectors és a peu de carrer. I un any més els homes i dones de lletres han treballat de valent. Per als més veterans, és una tradició que repeteixen de gust. És el cas d’Almudena Grandes, que afirma que cada Sant Jordi és igual però sempre és diferent, i confessa que tot i el cansament, li agrada el contacte amb els lectors. El mateix passa amb l’il·lustrador Francisco Ibáñez, que visita Barcelona per Sant Jordi des de fa dècades i, malgrat els anys, manté l’energia per tornar-hi.

Entre les cues més llargues, hi ha hagut les que s’han format per veure l’escriptor suec Jonas Jonasson. És la primera vegada que l’autor visita Barcelona per Sant Jordi, però diu que vol escriure un llibre per poder-hi tornar. Jonasson s’ha mostrat sorprès per les mostres d’afecte dels lectors, que han esperat fins a una hora per la seva signatura. Un altre dels novel·listes més sol·licitats ha estat Víctor Amela, que ha optat per signar assegut a la taula. Amela diu que això li permet tenir més proximitat amb els lectors.

El sol ha acompanyat gairebé tota la jornada, i això ha fet que tant al matí com a la tarda, els lectors sortissin en riuades al carrer. Els escriptors han fet incomptables dedicatòries però també van amunt i avall d’un estand a l’altre. Imma Monsó confessa que a la tarda comença a “notar-se el cansament”.

Sant Jordi no és només una jornada per als escriptors d’ofici. Des de fa uns anys també hi fan aparició molts personatges mediàtics, sobretot televisius. En aquesta jornada, un dels que més ha arrassat ha estat Mario Vaquerizo. Els seus fans han protagonitzat un de les cues més llargues de la jornada.

Una altra de les constants d’aquest dia són les travesses dels més venuts, però molts escriptors diuen que no els hi afecten a l’hora de viure la diada. Sergi Pàmies opina que aquest “és un dia esplèndid i que no s’hauria d’intoxicar ni contaminar amb criteris de competició“. Empar Moliner, que finalment ha aconseguit ser la segona autora més venuda de ficció en català considera que “tot i que a la gent li agrada dir quin és el més venut, trobo que seria millor parlar de quin és el meu llegit.”

Una de les grans absències ha tornat a ser Albert Sánchez-Piñol, malgrat i que  la seva darrera novel·la és un dels llibres més demandats d’aquesta diada, ha estat, un cop més, una de les grans absències del dia. L’escriptor argumenta que mai no ha signat llibres per Sant Jordi i que, per coherència, no ho vol fer ara pel fet que les seves novel·les siguin un èxit de vendes.