El Dimecres de Cendra marca la fi del Carnaval i l’inici de la quaresma. Coincidint amb aquest jornada se celebra l’enterrament de la sardina, una trobada popular que simbolitza la fi de la rauxa carnavalesca i l’inici d’uns dies de penitència i abstinència. A Barcelona n’hi ha hagut a tots els districtes, i a cada lloc s’ha celebrat d’una manera particular. En alguns indrets els assistents vesteixen de dol, en d’altres cremen el rei Carnestoltes i tots acaben amb un àpat popular a base de sardines.

La Barceloneta enterra la sardina a la platja

El districte de Ciutat Vella organitza l’enterrament de la sardina a la platja de la Barceloneta. Prèviament hi ha hagut una rua des de la plaça de la Barceloneta fins a la platja. Allà s’ha fet l’acte d’enterrament característic de la festa, i posteriorment l’Associació de Veïns de l’Òstia ha organitzat un tast de sardines a la plaça de la Barceloneta.

enterrament sardina

A altres districtes l’enterrament de la sardina va acompanyat d’altres activitats. A les Corts es fa un espectacle pirotècnic teatral a càrrec dels Diables de les Corts, que escenifiquen “la fi del regne de la reina Carnestoltes a càrrec de la Vella Quaresma”. Al districte de Nou Barris la festa es guarneix amb una cremada del rei Carnestoltes al Casal de Barri la Casa Nostra. A Sant Andreu i Sant Martí es fa el tradicional seguici funerari de Carnestoltes.