S’ha estrenat a la Sala Petita del TNC ‘Encara hi ha algú al bosc’, una obra de teatre document basat en testimonis de dones violades durant la guerra dels Balcans.

Un text d’Anna Maria Ricart Codina a partir de la recerca de la documentalista Teresa Turiera-Puigbó que ha dirigit Joan Arqué Solà. Ariadna Gil, Montse Esteve i Judit Farrés encarnen tres de les víctimes de la tragèdia.

El treball de recerca

Turiera-Puigbó es va desplaçar el 2018 a Bòsnia amb un equip de rodatge per entrevistar dones que havien patit violència sexual. El resultat no ha servit només per confegir ‘Encara hi ha algú al bosc’, sinó que ha donat peu també a un documental homònim.

“És important recordar el que va passar fa només 25 anys a Europa. Saber que hi va haver 50.000 dones i nenes violades, que hi va haver camps de concentració i que encara avui hi ha milers de responsables del genocidi en llibertat”, afirma Turiera-Puigbó.

Joc de miralls

La dramatúrgia juga amb diversos elements, sempre a partir d’experiències viscudes. Es barregen els testimonis de les tres dones protagonistes amb els de fills nascuts de les violacions i les reflexions de l’equip que va anar a rodar les entrevistes a Bòsnia. “Ens vam adonar que, per a moltes d’aquelles dones, la guerra no va acabar fa 25 anys”, explica Turiera-Puigbó.

En un joc de miralls, es contraposa també el moment històric de la tragèdia amb l’eufòria olímpica que vivia Barcelona l’any 1992. Els mateixos intèrprets expliquen com van copsar aquell conflicte a 2.000 quilòmetres de distància. Val a dir que la majoria eren molt joves, alguns infants.