El president del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i les Arts), Carles Duarte, ha estat l’encarregat de difondre la llista de premiats. Hi són representades totes les disciplines. Del món editoral, el premi recau en la trajectòria de Josep Cots, un dels fundadors d’Edicions de 1984 juntament amb Àngels Agulló, Jordi Rojas i Carme Sansa, una editorial nascuda a Barcelona fa més de 30 anys. També és Premi Nacional de Cultura Maria Espeus, fotògrafa sueca però establerta al Raval des dels anys 70. Espeus va ser la fotògrafa oficial dels Jocs Olímpics del 92, ha retratat personalitats del món de la cultura i la política, i ha treballat en publicitat i també al cinema amb directors com Manuel Huerga o Carles Bosch. Un altres dels guardonats és Joan Francesc Mira,  escriptor, antropòleg i sociòleg valencià.

En l’àmbit musical, el CoNCA també premia la trajectòria de Raimon que aquest maig s’acomiada dels escenaris, i del músic i compositor Hèctor Parra per la seva “trajectòria sonora” i experimental. També rebrà el Premi Nacional de Cultura el cineasta Albert Serra, l’autor de ‘La mort de Lluís XIV (2016)’, i l‘actriu Emma Vilarassau de qui el CoNCA valora “la seva personalitat d’actriu resistent en teatre, cinema i televisió”.

Carles Santamaria, director de FICOMIC, que acaba de tancar la darrera edició del Saló del Còmic i manté el rècord de 118.000 visitants, la Fundació Apel·les Fenosa i el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya tanquen la llista de guardonats.