L’urna amb les paperetes per escollir el nou president de l’Ateneu Barcelonès, situada a la sala Pompeu Fabra, s’ha començat a omplir només obrir les votacions, a les nou del matí. Gonçal Mayo, un dels membres de la comissió electoral és optimista. “La participació sembla superior a les anteriors eleccions”, afirma, “hi ha tres candidatures i això anima els socis”.  Mayo preveu que acabi votant 1/3 part del cens, dels 3.164 socis que tenen dret a vot. Poden votar tots aquells que estiguin al dia de pagament i que tinguin una antiguitat superior a sis mesos.

Votacions amb llistes obertes

El sistema de votació d’aquesta entitat, amb 160 història, inclou llistes obertes, és a dir,  els socis poden votar una candidatura completa o creuar noms de diferents candidatures. “Des de sempre l’Ateneu ha considerat que podrien conviure gent de diferents candidatures a la junta”, explica Gonçal Mayo. “Ara ens sobta una mica”, afegeix, “però alguna vegada ha passat”. Això complica força el recompte de vots, que es preveu que, com ha passat en altres ocasions, s’acabi de matinada.

Les tres candidatures que es presenten son força diferents entre si. Els mateixos noms de la candidatura en donen alguna pista. La de l’actual president, l’historiador Jordi Casassas, porta per títol El futur és ara, la de l’arqueòleg i expert en noves tecnologies Genís Roca es diu Tradició i modernitat, i la del filòsof i articulista Bernat Dedéu, Ordre i aventura.