És el rei indiscutible d'avui a les taules catalanes. El panellet de pinyons fet tal com mana la tradició, amb massapà pur d'ametlles i sucre, sense patata ni moniato i evidentment amb pinyons de primera qualitat. Aquest any els pastissers fan mans i mànigues per mantenir les vendes. Amb la pujada de l'IVA d'un 2% i l'encariment dels productes com el pinyó un 50% o l'ametlla al voltant d'un 30%, enguany es fa difícil assumir els costos JOSEP MARIA ROIG, pastisseria 'La Colmena': "Aquest any que normalment ho feiem tot al mateix preu perquè era més fàcil i més pràctic per vendre. Hem separat, hem baixat el panellet barrejat i hem pujat el panellet de pinyó pensant en la pujada de la materia que és el pinyó." Els de xocolata o cafè són altres gustos que entren amb força. Però no sempre les novetats estan ben vistes al Gremi de Pastissers. El Halloween, la festivitat amb la qual la Castanyada ha de competir, no és gaire ben rebuda. JOSEP MARIA ROIG: "Lo del Halloween bé seria la carbassa que no es ben bé la nostre amb la que es fa el cabell d'àngel no es cap motiu representatiu per fer res especial" El preu pot ser una altra de les barreres a l'hora de comprar panellets. Es calcula que el quilo està entre els 40 i 50 euros, per això cada vegada són més els que decideixen comprar aquests dolços al supermercat, on també tenen cada vegada més èxit els lots per fer els panellets a casa. Tot per mantenir la tradició malgrat les estretors econòmiques.

Dia de panellets…

Amb la pujada de l’IVA, l’augment del preu del pinyó en un 50% o el de l’ametlla en un 30, fa que el pastisser hagi de fer front a un encariment del producte que per tal de conservar vendes intenta no repercutir en el preu final per al consumidor. Un consum que també està molt lligat a si la gent marxa o no fora. La castanyada acostuma a ser una festivitat que es fa a casa, però enguany el pont de quatre dies, moltes escoles han agafat el dilluns com a dia lliure disposició. Des del gremi calculen que les famílies es gastin entre els 20 i els 30 euros. Per aquest motiu cada vegada son més els que decideixen fer-se els panellets a casa i compren lots amb tot inclòs, les ametlles, els pinyons i el sucre, els ingredients del massapà pur.

… i de castanyes

A Barcelona, hi ha 29 parades repartides pels carrers, i on n’hi ha més quantitat és a Ciutat Vella i a l’Eixample. Els compradors s’hi han acostat buscant productes tradicionals i per seguir la tradició anual.