Vestits per a l'ocasió, una seixantena de castellers s'han embarcat en un vol que els porta primer fins a Istambul. I d'allà, a l'Índia. Són els últims que faltaven per marxar d'una expedició de 200 Borinots. Se'n van per participar en el festival Janmashtami, a la ciutat de Thane. GEORGINA SÀRRIES "Sé que per a ells és una cosa super super important i per tant ens estan contagiant aquestes ganes de viure aquests moments tan importants." HUGO PRAT "Molt emocionant. Molt emocionant sobretot perquè no sabem què anem a fer. Perquè per molt que preguntis a la gent que ha anat a la Índia, ningú ha anat a fer això." ASSUMPTA SOGUES "A mi em sembla una gran experiència tant per a la colla com pel fet de portar els castells a una realitat molt diferent de la nostra." Que participin en aquesta festa, però, no és casual. La celebració, d'origen hindú, es basa a fer construccions humanes, una espècie de castells que, fins ara, han arribat als nou pisos. MIREIA VILA "Són construccions humanes però és bastant diferent, perquè la manera de pujar i les tècniques que s'utilitzen no s'assemblen gaire." L'acte central del viatge serà dijous dia 29, quan faran dues actuacions a la plaça de la ciutat. Els dies d'abans, els dedicaran, entre d'altres coses, a assajar conjuntament amb les colles locals. El fet que les dates coincidissin amb la Festa Major de Sants va fer que d'entrada es plantegessin renunciar a una de les dues coses. Finalment, però, s'han dividit. I mentre que uns se'n van a fer exhibicions, els altres continuen al barri.

Samarretes grises a l’aeroport del Prat. Desenes de castellers de Sants s’han enlairat aquest dissabte cap a l’Índia. 200 persones formaran part de l’expedició borinota, que s’han repartit entre tres vols. Fins al 30 d’agost, la colla participarà en el festival de govindes de Thane, una població situada a uns 30 quilòmetres de Bombai.

Durant l’estada, els Castellers de Sants compartiran assajos amb les colles hindús, com una de formada només per dones o els Jai Jawan, l’agrupació capdavantera d’aquesta tradició. També visitaran altres entitats catalanes que treballen a la zona, Somriures de Bombai i Intervida. El dia 29 actuaran pel matí i la tarda en el festival de govindes, el Dahi Handi. Per a l’ocasió, els Borinots han assajat un castell típicament hindú. El festival tindrà lloc a centenars de places i s’espera que atregui milions de persones.

Què són les govindes?

Les govindes són un esport tradicional hindú que, a simple vista, recorden els castells. En aquest cas, s’alcen per commemorar el naixement del déu Krishna. Les colles construeixen torres humanes per poder arribar a trencar una olla plena de llet i espècies, que s’anomena “handi”.