El pregó de les festes de Sants 2022 ha donat el tret de sortida a una edició que recupera la normalitat després de dos anys de restriccions per la pandèmia. Enguany, el pregoner ha estat l’informàtic i activista santsenc Elies Campo, qui ha estat treballant durant una dècada a Silicon Valley i ha estat un dels responsables de destapar l’anomenat Catalangate. En el discurs ha convidat els veïns a gaudir de la Festa Major amb menys dependència del telèfon mòbil.

Campo ha volgut començar el pregó recordant la figura de Núria Feliu, a qui ha definit com “la santsenca més coneguda” i que ha fet arrencar un aplaudiment entre els assistents. Ha admès que hi haurà certa tristor en ser les primeres festes sense Feliu, però també ho veu com una oportunitat per “celebrar la seva vida i trajectòria”.

La pandèmia ha fet estralls també entre el comissionat de les festes, que ha perdut alguns dels membres. Per això, han hagut de fer mans i mànigues per preparar-les, amb menys personal i menys recursos: “L’esforç d’aquest any ha estat doble”, ha emfatitzat. Precisament, enguany se celebra el 125è aniversari de l’annexió de Sants a Barcelona.

Un pregó crític amb la dependència digital

Bona part del pregó ha estat marcada per una forta crítica cap a algunes de les empreses principals de missatgeria i xarxes socials, el seu camp de coneixement, i que ha definit com una “intersecció de tecnologia, col·laboració i apoderament”. Des del balcó de la Casa del Mig, al Parc de l’Espanya Industrial, ha fet una crida a “viure els carrers, parlar més amb el veïnat del barri i abraçar-nos més”. Per això, ha demanat “apagar les notificacions del mòbil durant uns dies”.

Apaguem les notificacions del mòbil, esborrem durant uns dies aquelles aplicacions que ens robin l’atenció. Aprofitem per ser del tot presents, viure els carrers, parlar més amb el veïnat del barri i abraçar-nos més
Elies Campo, enginyer i pregoner de les festes de Sants 2022

Precisament ha criticat que xarxes socials com Facebook, Instagram o TikTok utilitzin diverses tècniques per mantenir l’atenció constant dels usuaris: “Fan que les persones que els utilitzen quedin atrapades, addictes. Les notificacions, els ‘likes’, els cors o els ‘scroll’ infinits són les funcionalitats que estan causant una crisi d’atenció a escala planetària i sense precedents”, ha sentenciat.

Per això, després que Facebook comprés WhatsApp, va decidir abandonar la companyia i incorporar-se a l’equip de Telegram. Actualment és investigador del Citizen Lab, on fa recerca de l’espionatge digital contra els ciutadans, un equip que va ser clau per destapar el famós Catalangate. En aquest sentit, Campo creu que és un “exemple extrem de les greus conseqüències de l’abús d’aquest tipus d’eines digitals”.