Gairebé 4.000 persones tenen dret a vot a les eleccions d’aquest dilluns a l’Ateneu Barcelonès. Les urnes s’han col·locat a la sala Pompeu Fabra, i de 10 a 20h es podrà optar per una de les dues candidatures. La vencedora presidirà una de les entitats més il·lustres de la ciutat, amb més de 150 anys d’història i personatges il·lustres com Àngel Guimerà, Joan Maragall, Pompeu Fabra i Heribert Barrera entre els membres més distingits.

Per tal de participar en el sufragi és necessari que els socis tinguin un mínim de sis mesos d’antiguitat. El resultats dels comicis d’enguany seran determinants per saber quina serà la definició ideològica de l’Ateneu envers el procés sobiranista. També es decidirà sobre la gestió econòmica i l’estructura de participació que hi haurà durant els propers tres anys.

La candidatura El teu Ateneu està liderada pel catedràtic d’Història de la Universitat de Barcelona Jordi Casassas. Alguns dels punts forts de la seva campanya han estat propostes com la potenciació de la comunicació i la interrelació entre entitats vinculades amb la societat civil, promoure l’autoorganització dels joves, convertir l’entitat en un centre de debat, revitalitzar el Consell Social i crear la figura del Defensor del Soci.

Casassas vol implicar l’entitat en el procés sobiranista i aposta per una reforma dels estatuts. L’equip està format per un grup de socis, majoritàriament humanistes, advocats i artistes, que volen canviar el funcionament de l’Ateneu. Alguns dels membres d’aquesta candidatura, coneguts popularment, són la periodista Patricia Gabancho, el gestor cultural Pep Montes o l’escriptor Jordi Coca.

Futur Ateneu l’encapçala l’economista Josep Maria Carreras, membre de la junta actual, presidida per Francesc Cabana i raó per la qual es considera una candidatura continuista. Carreras proposa mantenir l’estabilitat que han aconseguit fins ara i s’hi han aplegat, majoritàriament, economistes i comunicadors, per defensar les seves propostes. Alguns integrants són Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró, i el periodista Lluís Foix.

Cabana, qui va rellevar Oriol Bohigas després de guanyar les eleccions de 2011 -en què van votar un miler de socis, les més participatives dels darrers anys- recorda que “l’Ateneu Barcelonès està adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La Junta Directiva va aprovar-ne l’adhesió el mes de setembre de 2013 i jo, com a president de l’entitat, vaig efectuar les gestions oportunes per fer-ho efectiu”.

Tots dos candidats coincideixen que s’ha de millorar la comunicació amb els socis, potenciar la qualitat dels debats, promoure una programació més participativa i preservar la riquesa del patrimoni.

A banda de les dues candidatures, hi ha una tercera proposta, anomenada Fènix Ateneu, que encapçala la doctora en dret Elisabet Ferran i l’antropòleg Rafa Villaró, que aspiren a dues vocalies. Plantegen un seguit de propostes pràctiques, com ara millorar la Wi-Fi, ampliar l’horari del bar, fer activitats infantils, fomentar la participació i revisar l’organigrama de l’entitat.