El Sónar de Dia 2016 s’ha inaugurat amb la instal·lació ‘Eartworks’, que en anglès vol dir ‘pedrera’. Es tracta d’una peça d’art “new media” de més de 25 metres de longitud –cinc pantalles col·locades en zig-zag- que representa l’evolució geològica de la Terra al llarg dels temps. Concretament s’hi projecten gràfics animats inspirats amb els estrats geogràfics de l’entorn del complex industrial del grup Sorigué, a Balaguer. S’activen a partir de dades sismogràfiques convertides en sons i que s’han extret de terratrèmols, volcans i glacials. També s’hi pot escoltar l’activitat humana a través de la maquinària que excava el complex industrial.

La instal·lació és una creació del duet d’artistes britànics Ruth Jarman i Joe Gerhardt, de l’estudi Semiconductor. Per poder realitzar-la, els artistes han treballat conjuntament amb els centres d’investigació científica de la Nasa, el CERN i el Museu d’Història Natural de l’Institut Smithsonian de Washington.

El Sónar es converteix fins el diumenge 19 amb l’epicentre mundial de la cultura electrònica i digital, amb prop de 300 propostes diferents entre concerts, conferències i desenenes de projectes d’innovació tecnològica i creativa.

Ja fa dies que el festival està fent tots els preparatius i proves de so al Sónar Village, escenari principal del Sónar de Dia, que aquest dijous obre les portes amb Aelish, el nou projecte del barceloní Carlos Guinart.