El retrat d’Enric Prat de la Riba d’Ismael Smith és un bust del president de la Mancomunitat elaborat amb guix i d’uns 105 centímetres de diàmetre. Juntament amb altres busts elaborats per Smith, com el d’Enric Granados, d’Isaac Albéniz i Francesc Cambó, va ser una de les obres destacades de l’escultor.

Tot i això, la peça va estar desapareguda durant anys. Se suposa que es trobava al taller de l’artista, situat al carrer del Call, quan va esclatar la Guerra Civil. A partir d’aquí, se’n va perdre la pista fins que va reaparèixer el 2011. Després va passar a mans del Palau Antiguitats. Tot i els intents del Museu d’Art de Cerdanyola per adquirir la peça, finalment va ser el Museu d’Història de Catalunya el que la va integrar en la seva col·lecció. El retrat es va estrenar al museu en l’exposició “La Mancomunitat de Catalunya. Cultura i pedagogia”, que es va poder visitar la primavera de 2014. Acabada la mostra, l’obra s’ha restaurat i documentat.

Fins al 3 de maig, el retrat es podrà veure a l’entrada de la segona planta del museu, en el marc del programa El museu presenta… Després s’incorporarà a l’exposició permanent, dins de l’espai dedicat a la Mancomunitat.