JAUME CIURANA, regidor de Cultura "Quan parlem del barri cultural de Barcelona, que d'una manera gairebé inconscient, d'una manera intuitiva, d'una manera directa, d'una manera inmediata, tots pensem en el Raval. Si aconseguim aquest objectiu ja haurà estat molt i molt important perquè voldrà dir que els ciutadans de Barcelona hauran assumit col·lectivament aquesta riquesa que els que treballan des de dins del Raval coneixen prou bé."

El Raval disposa de 322 espais culturals, entre museus, centres acadèmics, biblioteques, teatres, centres de creació artística, entitats, tallers d’artesans, patrimoni arquitectònic i festes populars. Des de l’Ajuntament, volen coordinar aquesta oferta sota la marca Raval cultural i convertir-la en un dels trets distintius del barri. De fet, aquest projecte es va començar a gestar quan la Filmoteca de Catalunya es va instal·lar a la plaça de Salvador Seguí.

La iniciativa Raval cultural té previst emprendre accions que repercutiran directament als espais i entitats culturals. D’una banda es destinarà una línia d’ajudes a projectes i també es vol crear un banc de recursos tècnics, en què es donarà una segona vida al material d’espectacles. Per acostar aquesta oferta als veïns, se’ls vol permetre l’accés gratuït als equipaments de manera puntual. L’oferta cultural encara podria créixer ja que el projecte vol destinar locals buits a iniciatives artístiques.

Es volen crear lligams amb els centres educatius del barri de manera que els projectes culturals facin activitats docents a les escoles. També es vol treballar amb els joves i col·lectius en risc d’exclusió social per crear espectacles que es representaran en les inauguracions d’exposicions. Per reflectir la diversitat del Raval, es vol realitzar un documental sobre les ètnies que hi conviuen.

El consistori ha detectat tres zones del Raval que es podrien potenciar, com els voltants del Taller de Músics, els de la Filmoteca i el Raval Sud. Per això es volen crear nous itineraris i també visites guiades a comerços històrics.