Els actors Àlex Casanovas i Imma Colomer, la fotògrafa Pilar Aymerich o els exdirectors de l’Institut del Teatre Hermann Bonnin i Pau Monterde han estat algunes de les persones que aquest dijous s’havien apuntat a intentar recordar i posar noms a les cares que surten en milers i milers d’imatges del fons documental del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre.

El Centre de Documentació disposa de més de 500.000 documents -entre fotografies, cartells i altres documents gràfics- que van des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. Catalogar aquesta quantitat d’entrades requereix una feina ingent que els tècnics no poden assumir. Per això, han engegat aquesta iniciativa que busca la col·laboració de tothom.

Tot i que el tret de sortida ha estat una marató al mateix Institut del Teatre, la directora del Museu de les Arts Escèniques, Anna Valls, remarca que la col·laboració “es podrà fer, sobretot, des de casa“. Actes com el d’aquest dijous, diu, “tenen l’avantatge que la gent quan està junta s’ho passa millor, s’anima i també recorden millor”, i se’n faran una o dues a l’any, però segons Valls “és a casa on la gent s’hi podrà estar molta estona i en podrà gaudir”.

Com participar-hi

Per participar en aquest projecte, el Museu de les Arts Escèniques ha obert la seva base de dades. S’hi pot accedir des del web cdmae.cat/ten-recordes i registrar-s’hi amb un nom d’usuari i un correu electrònic. Per facilitar la tasca, les imatges s’han agrupat per temàtiques o dates.

Les aportacions dels usuaris es podran veure a l’instant que es publiquin i el Centre de Documentació les anirà contrastant de forma aleatòria. “Tenim comprovat que els usuaris que participen són molt rigorosos“, assegura Valls, que ha explicat que amb tantes imatges, els documentalistes només revisaran les entrades a fons en cas que es detecti que algun usuari no és prou rigorós.