És un mur de formigó de dimensions considerables: 67 metres de llarg i tres i mig d'alçària, carregat de significats. Representa l'antic mur de la ciutadella militar que es va construir després de la caiguda de Barcelona, però també altres barreres. ÀLEX OLLÉ, cocreador del Mur de la Ciutadella "Pensar quins són aquests murs físics, però també aquests murs invisibles, psíquics, aquests murs mentals, és el mur com a reflex de les nostres pors, que protegeix allò que estimem, però també ens protegeixi dels nostres enemics." Però aquest mur és també un paper en blanc per a la creativitat. En aquesta paret hi actuaran quatre artistes murals reconeguts internacionalment. Les seves obres reflexionaran al voltant de la història de Catalunya. Un dels primers a estrenar-lo el grafiter Sixe Paredes. SIXE PAREDES, artista "Mi aportación al muro representa la batalla que hubo aquí, los colores de Cataluña y con los colores oscuros representa la acción agresiva que hubo aquí." L'altra cara del mur s'ha obert a la ciutadania en general perquè tothom qui ho vulgui pugui expressar-se a través de l'art, independentment de l'edat. BENEDETTA TAGIABULE, cocreadora del Mur de la Ciutadella "Tota aquesta part del mur es transforma en una cosa universal, és com la Ciutadella, un parc on la gent es diverteix." Aquesta és la primera de les set instal·lacions d'arquitectura efímera que integren aquest projecte. Les altres sis s'inauguraran el 10 de juny en altres punts de Ciutat Vella. Una d'elles serà visible des d'aquí perquè es col·locarà a l'Arc de Triomf i estarà inspirada en el concepte de memòria.

La instal·lació representa l’antic mur de la Ciutadella, construïda després de la derrota dels catalans en la defensa de Barcelona de l’11 de setembre de 1714. Una fortalesa militar que tenia una doble funció: defensar la ciutat en cas d’atac exterior, però també reprimir els barcelonins que volguessin enfrontar-se al poder dominant.

El mur de BCN Re.set també té més d’un sentit: és la barrera física però també la mental, que suposa tot allò que ens fa por i ens bloqueja. Però el mur ideat per Tagliabue i Ollé és també un espai per a la creativitat. En una paret hi intervindran quatre muralistes contemporanis de reconegut prestigi, Aryz, Jorge Rodríguez Gerada, Sixe Paredes i San. Les seves creacions reflexionaran sobre els darrers 300 anys d’història de Catalunya. L’altra paret s’obre a tota la ciutadania, perquè tothom qui ho vulgui s’expressi a través de la pintura.

El Mur de la Ciutadella és la primera de les set instal·lacions d’arquitectura efímera que integren el projecte BCN Re.set. Les altres sis s’inauguraran el 10 de juny en sis espais emblemàtics de Ciutat Vella: la plaça Nova, la plaça de Salvador Seguí, la plaça del Mar, la plaça dels Àngels, la plaça de la Mercè i l’Arc de Triomf. El punt de partida de cada instal·lació és un concepte amb especial valor dins la commemoració del 1714: identitat, llibertat, diversitat, democràcia, memòria i Europa.

Aquestes altres sis peces d’arquitectura efímera han estat creades per arquitectes d’arreu del món, que han treballat amb la col·laboració de diferents escoles d’arquitectura de la ciutat. El circuit urbà del BCN Re.set finalitzarà l’11 de setembre.