El director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, ha avançat aquest dilluns que es presentarà “la col·lecció dels segles XIX i XX en el primer pis, en el qual el Modernisme i la Guerra Civil Espanyola tindran un especial protagonisme“. En un any, segons Serra, el MNAC es convertirà en “el gran centre de referència del modernisme” gràcies a acords amb La Pedrera, la Sagrada Família, la Càtedra Gaudí o el Col·legi d’Arquitectes, entre d’altres.

El MNAC no només superarà els seus límits cronològics amb col·leccions vinculades al Modernisme i les avantguardes, sinó que també impulsarà disciplines que fins ara havia deixat de banda, com ara el cinema, la fotografia, els cartells, el còmic, l’arquitectura o l’art digital. El museu també vol reformular el sistema de funcionament i oferir un espai per a la creació amb artistes contemporanis que treballin sobre la col·lecció, com en el seu moment va fer Picasso amb el Louvre o El Prado.

Més espai per afrontar el nou repte

Pepe Serra, director del MNAC, ha insistit en la necessitat del museu de disposar de més superfície per poder créixer en reserves i disposar d’auditoris i equipaments que ara no tenen i que permetran acollir congressos d’art internacionals. En aquest sentit, el director s’ha referit al creixement previst als pavellons de la Fira de Barcelona: “Tindrem més espai i guanyarem centralitat. Acostar-se a la plaça d’Espanya és fonamental per al MNAC per incrementar-hi el nombre de visitants”.

El museu, segons el director, obrirà la pròxima tardor una terrassa panoràmica de 360 graus sobre Barcelona amb l’objectiu de generar ingressos propis, per contribuir a l’autofinançament del MNAC. Un cop es posi al dia la col·lecció permanent d’art contemporani, el museu remodelarà els fons del Renaixement i el Barroc, als quals se sumarà el llegat Cambó i la Col·lecció Thyssen. Encara no és clar, però, que les obres de Carmen Thyssen ocupin un dels nous pavellons del MNAC.