El singular edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier ha estat fins ara el principal espai expositiu del MACBA, però a partir del gener el museu creuarà la plaça i s'expandirà a la capella i el convent dels Àngels. Es tracta d'un salt quantitatiu, perquè ampliarà significativament el nombre de metres quadrats, però l'esperit d'aquest canvi és que també sigui un salt qualitatiu que permeti a la institució obrir-se a noves disciplines. Així el públic que visiti el MACBA hi podrà veure una mostra, però també llegir o gaudir d'altres arts com el teatre, el cinema o la música. BARTOMEU MARÍ, director del MACBA "La identitat principal del MACBA no és ja un edifici, si no que és converteix en una gran plaça pública al centre de la ciutat. Aquesta idea ens ajuda molt a imaginar com veiem el MACBA del futur." Un model pluridisciplinar que no és nou i que beu de l'experiència d'altres museus d'art contemporani com el Moma de Nova York o la Tate Modern, de Londres. L'expansió començarà per la capella i al llarg de 2014 s'hi incorporaran la resta d'espais del convent que ara ocupa el FAD, que té previst trasllardar-se a l'edifici del Disseny Hub abans que acabi l'any. El que no està tancat és quins seran els usos i la programació concreta d'aquests nous espais. BARTOMEU MARÍ, director del MACBA "La clau per un museu d'art contemporani és estar molt atent a tot allò que l'artista ens ofereix perquè els artistes mateixos ens aporten aquests vincles amb altres creadors. Tenim artistes que componen, que actuen, que fan teatre, que produeixen obres de cinema..." Aquest nou projecte també aspira a augmentar els ingressos de la institució i, per tant, a reduir la dependència de les subvencions públiques.

L’expansió del MACBA començarà amb la recuperació de la capella dels Àngels com a espai expositiu, a partir de gener de 2014. L’equipament no es fa servir des de fa dos anys a causa de la crisi i els problemes de finançament. Després, i paulatinament, el MACBA anirà ocupant la resta dels espais que ara mateix té llogats el Foment de les Arts i del Disseny, una vegada es faci efectiu el trasllat del FAD al Disseny Hub Barcelona, previst per abans que finalitzi l’any.

Model pluridisciplinar

L’objectiu és guanyar en metres quadrats però també fer un canvi de model i obrir-se a noves activitats. Segons el director, Bartomeu Marí, l’art contemporani per definició es relaciona amb altres disciplines com la publicitat,  el cinema, l’arquitectura… Per això la vocació natural del MACBA, diu Marí, ha de ser “integrar totes aquestes expressions artístiques”.

Més ingressos propis

El museu preveu ampliar l’oferta expositiva i també guanyar noves fonts de finançament privat. L’objectiu és no dependre de les subvencions públiques, que s’han retallat molt. Actualment els fons provinents de les administracions públiques representen el 80% del pressupost del museu.