Els problemes de liquiditat que travessa el MACBA pel retard en el cobrament de subvencions no s’haurien de notar en les exposicions del museu, un dels més importants de la ciutat. Aquest dimecres el director d’aquest equipament cultural, Bartomeu Marí, ha afirmat que no se li passa pel cap “la possibilitat que el MACBA hagi de tancar algun mes”, però ha reconegut que la situació actual és molt difícil.

A final de desembre, fonts de Cultura van anunciar que havien iniciat els tràmits necessaris perquè arribi l’ajuda d’1,6 milions d’euros que el museu no ha cobrat. Aquests diners, però, són a mans del Ministeri d’Hisenda, que distribueix els fons en funció del compliment del dèficit públic de les comunitats autònomes. Com que Catalunya no ha complert el topall del dèficit, els diners no arriben.

El director del MACBA ha traslladat la responsabilitat a les administracions del consorci del museu (l’Ajuntament i la Generalitat) perquè resolguin el problema. Marí també ha expressat que està conveçut que les converses donaran resultat i solucionaran la situació econòmica del museu. En qualsevol cas, Bartomeu Marí considera que “cap retard en el pagament de la subvenció de Cultura no compromet la programació prevista per al museu aquest 2013”. Des de l’Institut de Cultura de Barcelona, l’ICUB, asseguren que fa temps que es treballa perquè el ministeri pagui aquesta partida que deu al MACBA, i que no poden concretar més perquè volen dur les negociacions sense fer massa soroll.

La direcció, però, reconeix que la situació no millorarà substancialment aquest any ja que ni l’Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat de Catalunya no han pogut aprovar encara els pressupostos, fet que se suma a les retallades que el Ministeri de Cultura ha anunciat per a aquesta temporada.