El projecte de llei dels pressupostos generals de l’Estat per al 2017 inclou la rebaixa de l’IVA cultural, pactada entre el Partit Popular i Ciutadans. El Govern espanyol el va apujar el 2012 del 8 al 21 % . Amb la rebaixa al 10 %, l’IVA cultural es torna situar al nivell dels estàndards europeus. La mesura, però, no inclou la indústria del cinema.

És per això que el president del gremi d’exhibidors de cinema de Catalunya, Camilo Tarazón, alerta que les empreses del sector ho passaran “malament”. Els empresaris de cinemes de Catalunya veuen compromesa la supervivència dels seus equipaments, assegura Tarazón, que pronostica que les companyies petites seran les que més patiran. Tot i això, Tarazón adverteix que “per molt que el PP ho intenti no podrà posar fi al cinema perquè agrada a la ciutadania”.

Escolteu l’entrevista aquí:

Des de la Generalitat, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha lamentat que la baixada de l’IVA cultural segueixi castigant el cinema i ha defensat que la cultura sigui concebuda com a inversió, no com a despesa. D’altra banda, el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha defensat l’exclusió del cinema i ajorna incloure’l en la reducció fins que el “creixement econòmic” ho permeti.