La poesia més pluridisciplinària es distribueix novament per les zones més emblemàtiques de la ciutat, en la 14a edició del Barcelona Poesia, del 13 al 19 de maig, en què s’oferirà més de cent creacions poètiques, combinades amb totes les disciplines artístiques.
L’objectiu del festival, inaugurat per primer cop pel Festival Internacional de Poesia, és mostrar en el seu discurs les diverses facetes estètiques de la poesia contemporània.
Per aquest motiu, el país convidat d’enguany és Ucraïna i la seva rica escena de creadors de poesia, trencadors i originals, com ara Serhíi Jadan, Halyna Kruk, Iurii Zavadskyi. A través d’aquesta llengua, encara desconeguda, i dels seus autors, el festival redescobreix les avantguardes literàries del segle XX, que han influït els poetes contemporanis.
Aquesta programació connecta les diverses pràctiques poètiques, i aplica també aquesta connexió a la seva organització, ja que ha inclòs en el seu programa el Festival Internacional de Poesia, la Setmana de la Poesia i els Jocs Florals.
Els millor noms propis de poesia
A banda de les activitats, el festival inclourà també la participació de moltes veus de referència en el món de la poesia, com ara Carles Santos, Joan Miquel Oliver, Lydia Lunch i Joan Margarit, entre d’altres.
També s’hi confrontaran les poètiques de dos autors clau de la poesia internacional, el poeta eslovè Tomaž Šalamun i el mestre de la poesia castellana del segle XX, Antonio Gamoneda.
A més, el 18 de maig es lliurarà al Saló de Cent de l’Ajuntament el premi de poesia Jocs Florals de Barcelona 2010, i es llegiran en el mateix acte els poemes més destacats de l’any passat.
Poesia al carrer
I, com no podia ser d’una altra manera, la poesia estarà ben present als carrers de Barcelona, amb iniciatives com l’autobús poètic, que viatjarà durant dues hores per la ciutat, tot resseguint-ne la seva poètica urbana i odes, i amb el recital ‘Rambla contra Rambla’, al Palau de la Virreina.
Aquest recital, en l’àmbit de l’exposició “Guia secreta de la Rambla”, mostra les sensibilitats de tres amants de la Rambla: Miquel de Palol, Cristina Peri Rossi i Josep Pedrals.
En l’era de les xarxes socials, no hi faltarà tampoc un recital interactiu, amb comunicació telemàtica, a la Fundació Antoni Tàpies, que combinarà les accions de diferents artistes a diversos escenaris, en una única proposta visual.
Un exemple de les novetats d’enguany són el cicle Enrenous, una reivindicació de les millors propostes que han sorgit al llarg de l’any en les diverses programacions estables de la ciutat, i el Blog Barcelona poesia, en el qual es podrà llegir des de poemes fins a crítiques dels principals autors d’aquesta edició. |