El Centre Cívic Folch i Torres, al Raval, mostra “Medio cielo”, 10 retrats de l’artista mexicana Susana Isunza. Corèografa de formació, l’artista veu el cos femení com una cosa canviant, enigmàtica, i els quadres que es mostren són part d’aquesta feina d’investigació al voltant del cos femení. L’interès se centra en el cos com a element d’unió amb el nostre origen, no amb el gènere, sinó amb l’ésser humà.

El retrat de Frida Kahlo és l’homenatge que Susana Isunza fa a la seva compatriota mexicana. Aquest és un dels 10 retrats que formen part de l’exposició “Medio cielo”.

El cos de la dona, tal com explica l’artista muldisciplinar Susana Isunza, és el fil conductor de la mostra. “És el meu homenatge a les dones en aquests temps en què hi ha una forma de violència envers les dones. Pinto el cos de les dones perquè busco en aquest cos l’essència del cos femení que es connecta amb la part del nostre origen com a humans”.

Retrats plens d’elements simbòlics

L’artista coneix totes les dones que ha retratat però el resultat de l’obra n’és la seva mirada particular. “Moltes de les meves amigues em pregunten per què les he retratat amb algun element en particular. I, la veritat, no ho sé dir, jo les veig així“.

El temps de creació varia segons cada retrat. Hi ha obres, tal com explica l’artista, que ha tardat més de set anys a considerar-les acabades. “Algunes les començo i després d’un temps, les deixo i em dedico a una altra cosa. I al cap dels mesos les torno a agafar i les acabo. Potser és llavors quan havia de ser, quan m’ha arribat tota la informació que necessitava”.

El cos de la dona per a Susana Isunza és enigmàtic. Una part del treball que ha fet per intentar saber més coses al voltant d’aquest enigma és el que es mostra al Centre Cívic Folch i Torres fins al 31 de juliol.