JORDI VALMAÑA, director general de Cementiris de Barcelona decla alemany. "És interessant conèixer els diferents estils i és diferent d'Alemanya. Per exemple, en els panteons allà tothom hi té un llum petit sempre encès, i aquí és diferent." decla alemanya. "És la primera vegada que veig els nínxols posats un a sobre de l'altre. Nosaltres no tenim això a Alemanya."

La visita a un cementiri pot servir per conèixer els costums funeraris d’una ciutat i d’un país. Però també aporta informació sobre la història, l’art i les tècniques de construcció de cada època i la biografia dels personatges que hi tenen sepultura.

L’èxit aconseguit entre els barcelonins amb les visites guiades en català i en castellà, que es fan regularment als cementiris del Poblenou i també de Montjuïc, ha fet que Cementiris de Barcelona s’hagi decidit a ampliar la proposta. Aquest estiu es faran a Barcelona quatre rutes guiades en llengua estrangera, dues en anglès i dues en francès, repartides entre la segona setmana de juliol i la primera d’agost.

Concretament, el 15 de juliol es farà la primera de les rutes, en anglès, i el 17 de juliol, la primera en francès. Les altres dues es faran els dies 4 d’agost i 7 d’agost, en anglès i francès, respectivament. L’objectiu de la iniciativa és oferir una opció guiada als turistes que tenen inquietud pel turisme funerari, vistes les demandes que han rebut per a aquest tipus de serveis.

El director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, justifica així la decisió: “A Europa és molt habitual que quan es visita una ciutat se’n visiti el cementiri, i aquí a Catalunya i a Espanya això es fa només des de fa uns anys. La veritat és que és una tendència que ha anat creixent molt. L’any passat vam tenir unes 11.000 persones entre totes les visites guiades que fem al Poblenou i a Montjuïc durant l’any.”

Les impressions que s’enduen els visitants són sorprenents. “És interessant conèixer els diferents estils i els d’aquí són diferents dels d’Alemanya. Per exemple, en els panteons, allà tothom hi té un llum petit sempre encès, i aquí no”, explica un turista alemany, que ha participat en la primera visita en anglès. “És la primera vegada que veig les fileres de nínxols posades un a sobre de l’altre. Nosaltres no tenim això a Alemanya”, se sorprèn una altra turista alemanya del mateix grup.

Cementiris de Barcelona espera que a mesura que els turistes coneguin aquestes noves rutes, se’n pugui ampliar la freqüència, i complementar els coneixements que els visitants s’enduen de la ciutat.