El Castell de Montjuïc vol integrar-se a la ciutat com un espai cultural més. Però per convertir-lo en un equipament museístic i de lleure cal millorar-ne la infraestructura. Com arreglar les filtracions d'aigua, restaurar els baluards i renovar la xarxa elèctrica i la il·luminació del recinte. Tot plegat, amb una inversió inicial de 12 milions d'euros. el pla d'usos també preveu establir-hi nous itineraris amb senyalització i plafons informatius. Per a la posada a punt també caldrà reforçar-ne la seguretat. Al darrere d'aquest mur, just a l'entrada del castell, hi haurà el nou Centre d'Acollida en una sala on antigament hi havia el cos de la guàrdia nord. La sala servirà per rebre els visitants i informar-los. Des d'aquí també es podran contractar visites guiades o llogar binocles i audioguies. Actualment, al pati d'armes ja hi ha sales que acullen exposicions temporals. POSTPO En una, s'hi instal·larà el Centre d'Interpretació del Castell, que explicarà l'evolució arquitectònica i històrica del conjunt monumental. JAUME CIURANA tinent d'alcalde de Cultura "Volem posar en valor el caràcter patrimonial del castell. Aprofitar el potencial turístic, però alhora consolidant la dimensió educativa i pedagògica del castell, garantint els usos polivalents i de lleure." Aquests usos polivalents i de lleure, com les activitats de la Mercè o el cinema a la fresca, s'hi mantindran. Al tinter hi queda el pagament d'una entrada per accedir al castell. L'Ajuntament no ho descarta perquè dependrà de les ofertes que facin els operadors que gestionin els serveis de la nova fortalesa.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha expressat la voluntat que el castell serveixi “d’espai d’acollida al conjunt de la muntanya”. Segons Ciurana, tant la modificació del Pla d’usos de la muntanya de Montjuïc, que ara es troba en fase d’exposició pública i podria aprovar-se abans de finals d’any, com les inversions aprovades a través dels convenis amb la Diputació, que preveuen una injecció de 12 milions d’euros, han dibuixat l’escenari idoni per afrontar-ne la revisió.

L’Ajuntament vol incrementar el rendiment cultural del Castell de Montjuïc amb un programa de visites i de presentació patrimonial i activitats públiques. Paral·lelament es vol potenciar també la vessant educativa i pedagògica sense oblidar que es tracta d’un espai de memòria històrica amb una gran càrrega simbòlica. El nou Pla d’usos també preveu oferir el castell com un equipament polivalent i de lleure. Un punt que ha provocat les crítiques del Grup Municipal del PSC en la Comissió de Cultura on s’ha presentat la mesura de govern. Gabriel Colomé (PSC) ha dit que en qualsevol altra ciutat europea el castell seria “un símbol de la repressió sobre la ciutat de Barcelona, i que mai no se’ls acudiria llogar un indret de memòria història per fer-hi activitats festives ni lúdiques”. Colomé ha reclamat que el nou Pla d’usos incorpori més elements de preservació de la memòria.

El component memorial ha generat també divergències des de les files del PP. Àngels Esteller (PP) ha reclamat “rigor històric i que es preservi el valor del castell”. Esteller creu que s’ha de potenciar “el valor del castell en la defensa de la ciutat sense convertir-lo en un santuari nacionalista”. La portaveu popular ha protagonitzat una picabaralla amb Joan Laporta (UxB) a qui ha dit que “viu en una altra època històrica i va tenir un trauma en la infantesa”. Esteller ha respost així a les paraules de Laporta, que li ha recriminat “l’esforç del seu grup perquè es parli d’una memòria selectiva, provocat potser pel passat franquista de la formació a la qual pertany”.

Per part del Grup Municipal d’ICV-EUiA, el regidor Quim Mestres ha reclamat que la renovació del Pla d’usos del Castell de Montjuïc prevegi un diàleg més intens amb els barris que toquen a la muntanya. Mestres també ha defensat la necessitat que es desenvolupi un centre d’interpretació de la muntanya, on es recullin realitats com el barraquisme i que també ajudi a entendre la riquesa de la flora i fauna de l’indret.