'El cant de la Sibil·la' es representa a quatre temples barcelonins, un dels quals la Catedral, per bé que va ser l'església de la Bonanova, la primera a recuperar, el 1998, aquest ritus pagà originari de l'alta edat mitjana que després va bandejar el Concili de Trento. La cua a la Catedral no era només de feligresos. Alguns no venien per la Missa del Gall, sinó exclusivament per 'El cant de la Sibil·la'. TONI VALERO "És un cant que supera allò religiós i m'interessa molt. Per mi és una cosa molt primitiva." JOAN TORRES "On s'ha conservat més és a Mallorca, a Palma. Llavors, allà era molta tradició, tota la família, anar al cant de la Sibil·la." 'El cant de la Sibil·la' de la Catedral és més que un cant, és una representació amb tota la pompa. La Sibil·la, una figura del món grec que té el do de fer prediccions, arriba amb mantell de seda i espasa a la mà. Després d'inclinar-se davant del sepulcre i creuar el cor puja a la trona major per anunciar la fi del món i l'arribada del Messies. Fa set anys que Eulàlia Fontova fa de Sibil·la. EULÀLIA FANTOVA, soprano "Nosaltres, el que estem fent, és reconstruir el que es va deixar de fer en aquell aleshores. Reconstruïm exactament la mateixa processó, la mateixa trona major, els mateixos moviments, els mateixos estaferms, tot és exactament igual." Les estrofes del cant les contesta el Cor de Cambra Francesc Valls. La darrera resposta té cada any una partitura actual, que s'encarrega a un compositor diferent, enguany al belga Johan Dujick.
Aquesta peça litúrgica de cant gregorià està documentada des del segle X i a la Catedral s’havia representat en el passat, entre el 1481 i el 1575. ‘El cant de la Sibil·la’ és un drama religiós que anuncia la proximitat de la fi del món i va ser prohibida amb el Concili de Trento. A Mallorca i a l’Alguer es va continuar representant però a la ciutat no es va recuperar fins fa pocs anys.
La Catedral l’acull de nou des de 2009. La mezzosoprano Eulàlia Fontova ha tornat a encarnar el personatge de la Sibil·la i els seus cants han estat contestats, un any més, pel Cor de Cambra Francesc Valls. El cant de la Sibil·la és l’únic drama sacre medieval que ha arribat fins als nostres dies i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2010.