La fornada de 1813 va ser extraordinària. Operísticament, és clar. Van néixer Richard Wagner i Giuseppe Verdi. La seva relació, però, va ser pràcticament nul·la. Poc es devien imaginar aleshores els compositors que, dos-cents anys després, la seva obra compartiria escenari. El recital d'ahir proposava un tast dirigit d'algunes de les òperes més esplèndides dels autors, com aquest fragment del 'Nabucco' de Verdi, interpretat per la soprano Maribel Ortega. Però, què s'escoltava més a casa nostra, Verdi o Wagner? MARCEL GORGORI, periodista "Barcelona i Catalunya, sobretot als inicis del segle XX va ser brutal i més popular del que la gent es pensa. Moltes persones s'han casat amb la marxa nupcial de Lohengrin i no ho saben, però és així!" "La meva àvia fins i tot hi havia posat lletra a això. Ella cantava: 'Pobre Pepet, t'han ben fotut, tota la vida seràs un perdut'." Dos-cents anys després del seu naixement la música de Verdi i Wagner continua del tot present. JOSEP FADÓ, tenor "Estic convençut que tot això que ha arribat fins als nostres dies s'hi quedarà. La qualitat musical és molt important i perdurarà segur." Verdi i Wagner continuaran sonant. La prova és que les entrades dels dos recitals d'ahir s'havien esgotat des de feia setmanes.

Dalt de l’escenari s’hi van reunir el tenor Josep Fadó, el baríton Toni Marsol, la soprano Maribel Ortega i el pianista Ricardo Estrada. Entre les òperes interpretades destaquen fragments de Nabucco’, Rigoletto’ i ‘La traviata’, de Verdi; i ‘Lohengrin’ o ‘La valquíria’, de Wagner. El periodista especialitzat Marcel Gorgori destaca que “a Barcelona, sobretot als inicis del segle XX, Wagner va tenir molt d’èxit”. De fet, com a curiositat, explica que molta gent es casava amb la marxa nupcial de Lohengrin sense saber-ho.

Segons el tenor Josep Fadó, la clau perquè 200 anys després del seu naixement, la música de Verdi i Wagner continuï present és la “qualitat musical”. Fadó es mostra optimista i creu que encara serà vigent molts anys més. Potser la prova més plausible és que les entrades dels dos recitals que es van celebrar dimecres estaven venudes des de feia mesos.