En un moment en què el món és cada cop més global, pot semblar que la repressió sigui una cosa del passat. La ponència inaugural del cicle que durà a terme aquest dimecres Gabriella Coleman, però, posarà de manifest que no és així. Segons ha explicat el comissari del cicle en una entrevista a Barcelona FM, Lluís Agustí, Coleman mostrarà a partir de l’exemple d’Anonymous com encara avui hi ha esferes poderoses que volen silenciar aquelles informacions negatives que les esquitxen.

La Setmana de la Cultura Prohibida posa especial èmfasi en les dues expressions culturals que més han patit la censura al llarg de la història: la literatura i la música. A través de taules rodones amb artistes, periodistes, historiadors i bibliotecaris, El Born ofereix espais de reflexió als visitants per veure quins col·lectius han estat la fixació dels opressors i entendre, així, com d’important pot arribar a ser una cançó o un llibre per al futur d’una societat.

El cicle també acull dues exposicions: “Vibracions prohibides” i “Vermell de censura”. D’una banda, la primera versa sobre el dur paper que la dictadura franquista va exercir sobre les discogràfiques de rock, que va arribar fins al punt d’obligar grans grups internacionals com The Rolling Stones a canviar portades de discos considerades ofensives.

D’altra banda, “Vermell de censura” torna per segon cop a El Born per donar veu a aquells llibres que, quan es van publicar, van ser silenciats per elits amb interessos polítics i religiosos. A més, per tercer any consecutiu, la plaça Comercial acollirà un mercat de llibres prohibits en què participaran 27 llibreries.

Tot i que la Setmana de la Cultura Prohibida acabarà diumenge 29 de maig amb el concert ‘Intocables’, del cantautor Gerard Quintana, algunes xerrades es prolongaran fins al dijous 2 de juny a les biblioteques Vapor Vell de Sants i la Vallcarca-els Penitents.