Quim Torra, director d'El Born Centre Cultural "És el nostre primer estiu oberts després de l'inauguració de l'11 de setembre, i volem compartir amb tothom una experiència extraordinària que és el Born de nit. Nosaltres diem que el Born de nit és més espectacular i més màgic que el torn de dia i això és el que ens agradaria compartir amb tothom. Per això hem organitzat unes visites els dimecres i els dijous al vespre a partir de les nou en el que ens endinsarem d'una manera divertida, lúdica i entretinguda que acabarà amb un tast gastronòmic al restaurant en tres àmbits diferents. Un és la Barcelona de les tavernes, dels hostals i de l'aiguardent, una mica canalla del s. XVIII. Després hi hauria la Barcelona del lleure, de l'oci, com els avantpassats fa 300 anys dansaven, jugaven i quin tipus de música escoltaven. I finalment la tercera visita és més general. Els ciutadans d'aquest espai: els taverners, els corders de viola, els llogaters de mula, els cirurgians, que vivien en un món d'oficis i gremis que era la Barcelona de començaments del XVIII, que expliquen les històries de tota la gent que havia viscut aquí fa tant temps."

Les activitats nocturnes d’El Born CC posen el focus en la música i en la vida de la Barcelona de 1700. Els divendres i dissabtes de juliol i agost, el centre acull una sèrie de concerts amb la participació de l’ESMUC, el Taller de Músics i el Mas i Mas Festival. Aquestes van des d’actuacions d’un quartet de corda fins a recitals de Feliu Ventura o Peret Reyes.

L’altra vessant de la programació nocturna la protagonitzen les visites guiades. La primera de les propostes promet “resseguir les empremtes del passat comercial de l’àrea enderrocada”, fent un recorregut per les runes que havien estat hostals, tavernes o les cases dels importadors de bacallà. A més, s’hi explica els efectes de la guerra de Successió en el desenvolupament comercial de la ciutat.

La segona visita se centra en les formes d’oci de 1700, com la dansa i la música, i mostra els jocs que practicaven els barcelonins de l’època. Aquesta proposta cerca mostrar la vitalitat de la ciutat i la seva capacitat d’organitzar-se al voltant  del lleure.

L’activitat diària del barri de la Ribera és la protagonista del tercer recorregut, que s’endinsa en els carrers i cases del jaciment d’El Born CC per analitzar-ne les parts i entendre el dia a dia de la zona durant el setge de 1714. A més, aquesta opció inclou la visita comentada per l’exposició permanent per aprofundir en la vida diària dels ciutadans.

Totes tres propostes comencen a les 21 h i tenen una durada d’entre una hora i una i mitja. El preu de la visita guiada i la degustació és de 10 € per a les rutes centrades en el comerç i el lleure, i de 12 € per la que inclou el recorregut per l’exposició permanent. La iniciativa se celebra cada dimecres i dijous de juliol i agost.