protegir-se atacs masclistes internet

A internet i a les xarxes socials les dones també pateixen el patriarcat. Però què són les violències masclistes digitals? Com s’hi pot respondre? I com protegir-se d’aquestes agressions? Des del col·lectiu Donestech donen consells per lluitar contra els “machitrolls” a internet.

La fundadora del col·lectiu de dones i tecnologia, Eva Cruells, denuncia que “les empreses a internet no tenen cura de les agressions contra les dones a les xarxes socials”. Fa uns anys enrere les empreses tecnològiques no tenien cap mecanisme per denunciar les violències digitals. Es va pressionar molt perquè s’inclogués un botó per reportar tots els atacs que patim a les xarxes socials. El van incloure, però això no vol dir que serveixi. Les agressions generen molts clics i aquestes empreses els interessa mantenir un marc de violència masclista, LGTBI i contra dones racialitzades.

Les agressions generen molts clics i aquestes empreses els interessa mantenir un marc de violència masclista
Eva Cruells, fundadora de Donestech

1. Autodefensa feminista a internet

Totes les plataformes donen l’opció de denunciar una atac masclista. Per Donestech el més important és “respondre aquestes agressions, bloquejar els agressors i silenciar-los. Però el problema és quan els atacs venen per molts llocs diferents, hi ha dones amb molta visibilitat que no donen l’abast per bloquejar tants perfils digitals”.

Des de Donestech fan tallers d’autodefensa feminista i estan preparant una nova línia d’atenció digital i telefònica per acompanyar psicològicament i jurídicament les dones que pateixen atacs a internet. Al seu web podem trobar més informació. “Són molt importants les cures, si reps atacs, és important que hagis descansat, no estiguis estressada i així puguis respondre bé, de la millor manera possible”.

2. Navegació i xats segurs

Donestech proposa sempre navegar de forma segura. Tots els navegadors donen l’opció d’utilitzar una navegació segura i privada: “Així les empreses no miren el teu patró de navegació ni el teu historial”, reconeix l’Eva Cruells. Però també és important trobar alternatives de xats a les xarxes, per exemple, Signal —una organització independent sense ànim de lucre— o Wire —una app que envia missatges encriptats—.

3. Enviar correus de forma segura

Des de Donestech s’aposta per prioritzar eines segures i lliures: correus no corporatiu, plataformes, missatgeria, programari segur, etc. Pots confiar en un proveïdor de correu electrònic empresarial? Sabies que algunes empreses escanegen i graven el contingut dels teus missatges? Donestech proposa utilitzar alternatives de correu, per exemple, Riseup.net, Protonmail, etc.

4. Drets digitals com a dona a internet

Documentar el teu o altres casos i situacions. El col·lectiu Donestech reclama que les institucions públiques facin estudis per donar a conèixer les violències masclistes a la xarxa i treballar per regular les plataformes i la participació a internet: “Que no siguin només empreses privades i tinguem drets digitals a la xarxa. Les xarxes socials són masclistes. Volem participar en les xarxes de forma segura i expressar-nos lliurement”, assegura Eva Cruells.

Les xarxes socials són masclistes. Volem participar en les xarxes de forma segura i expressar-nos lliurement
Eva Cruells, fundadora de Donestech

5. Bretxa digital, les creadores d’internet

A la nostra societat la majoria de la població té accés a internet i a les xarxes socials. Però qui desenvolupa la tecnologia? Per l’Eva Cruells són “homes, blancs i cisgènere del nord global. El problema no és l’accés, sinó qui treballa per a les empreses tecnològiques. S’ha d’apostar per empreses de l’economia local que promoguin la igualtat i valors de programari i codi lliure”.

Autodefensa de dones a Internet
Samarreta amb Nostra Senyora de l’Autodefensa Tech