Forta oposició a la proposta del govern que els llibres malmesos per la tempesta aquest Sant Jordi puguin anar a parar a biblioteques públiques i de centres educatius. Editors, llibreters i bibliotecaris han valorat a betevé que no és una bona solució per al sector i que pot derivar en altres problemes. Per exemple, que els llibres humits generin fongs i facin malbé, també, la resta de llibres dels fons.

Núria Càrcamo, de la Llibreria Sendak, troba una “aberració i una vergonya” que la màxima institució pública del país faci aquesta proposta i opina que “és una demostració més del poc interès en la cultura i en la defensa dels llibres i la literatura”. Amb això es pregunta quina mena de concepció tenen els representants polítics “dels equipaments públics i dels seus usuaris, que són els lectors”.

Llibres molls i per terra: els Bombers recullen les restes de les parades destrossades | VÍDEO

Godall Edicions lamenta que no s’hagi consultat les petites editorials quina seria la solució òptima per evitar les pèrdues tant com sigui possible. “El que demanem és una solució consensuada, que no hàgim d’anar tots per camins diferents per trobar cadascú la solució”, ha explicat Matilde Martínez, que n’és editora. També consideren que enviar el material malmès o arrugat a les biblioteques és “menystenir-les i donar la imatge pública i esbiaixada que el que han de rebre són les restes”.

Marta Cava, que és bibliotecària escolar, explica que portar llibres fets malbé a les escoles seria incongruent perquè conduiria a problemàtiques derivades. “Els llibres que estan mullats vol dir que estan en mal estat i desenvoluparan fongs, i això és un perill per a la resta d’exemplars que estan en bon estat a les biblioteques”, ha apuntat en referència a la proposta de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

A favor de la desestacionalització de Sant Jordi

Per compensar les pèrdues per la tempesta, el regidor de Cultura, Jordi Martí, ha posat sobre la taula la celebració d’un Sant Jordi d’estiu, una iniciativa que les llibreries no acaben de veure amb bons ulls perquè preferirien que la compra i venda de llibres es desestacionalitzés. “És clar que necessitem compensacions econòmiques, però el que ens agradaria és que es repensés el model de Sant Jordi i es visibilitzés la tasca que fem les llibreries independents tot l’any, no només un dia concret”, afirma Càrcamo. Tampoc es mostra partidària de repetir la diada de Sant Jordi, perquè “això implicaria no entendre el model de consum que demanem”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Cava, que ha remarcat que la solució és “fer polítiques de foment de la lectura” i que “s’han de dotar de recursos econòmics les biblioteques públiques i escolars perquè puguin adquirir llibres nous tot l’any, no només per Sant Jordi”.