El Drap-Art, Festival Internacional d’Art Sostenible celebra la 28a edició. Des de finals de novembre i fins al 21 de desembre una dotzena de galeries i espais propis del Drap-Art exposen obres d’artistes que donen una segona vida a objectes oblidats o en desús.

El certamen va néixer gràcies a la directora actual, Tanja Grass. “L’any 1994 em van convidar a participar en un festival de reciclatge artístic a França i vaig pensar que era necessari importar la idea, perquè a Barcelona ja hi havia molts artistes que treballaven amb materials descartats”. El certamen és també espai de reflexió atès que “l’art és també una manera de reflectir les coses que ens preocupen, com l’entorn”.

Tota mena d’objectes de rebuig

La inventiva alhora de crear a partir d’objectes de rebuig és immensa: una làmpada feta amb llaunes de refresc i fustes, vestits fets amb càmeres de roda de bicicleta, animals de coloraines fetes amb xancletes reciclades… A diverses galeries privades hi ha només una o dues peces del Drap-Art. A la Base Elements, per exemple, hi ha una peça del portuguès Artur Bordalo. “Un artista reconegut a escala mundial pels seus murals de grans dimensions fets amb objectes de rebuig, sovint representant animals en perill d’extinció. La peça exposada és un crit d’atenció a l’excessiu consum de plàstics”, detalla la directora del Drap-Art.

Peça de la sèrie Big Trash Animals d’Artur Bordalo

La present edició del Drap-Art proposa visites guiades, els dissabtes, per alguns dels espais i galeries del certamen, per bé que cadascú pot planificar el seu recorregut sense caminar gaire. El festival té espais propis: a la Plataforma del Borsí s’hi exposa obra d’artistes de convocatòria oberta, no necessàriament professionals; a la Pop-Up Gallery, per contra, hi ha peces d’artistes convidats, alguns repetidors; a la Sala Perill hi ha només creacions d’artistes de les illes. “Van ser els primers a fer peces amb la brutícia de les platges”, justifica Tanja Grass.

Comparteix a: