Els fotògrafs barcelonins Ricard García i Ramon Espinosa són finalistes dels premis de fotoperiodisme World Press Photo 2020 en les categories de temes d’actualitat i notícies d’actualitat, respectivament. Els guardons inclouen 44 nominats en el concurs de fotografia i nou més en el concurs de narrativa digital. Entre els finalistes també hi ha un altre autor espanyol, el sevillà Antonio Pizarro. Els autors premiats es donaran a conèixer el 16 d’abril a Amsterdam, els Països Baixos.

Fotografia sobre les protestes a l’Iraq

Ricard García Vilanova ha estat un dels seleccionats en la categoria de temes d’actualitat. Ha estat nominat per una fotografia sobre les Tishreen Revolution: manifestacions populars que van començar a finals del 2019 a l’Iraq per rebutjar la corrupció política, l’atur i la ineficiència dels serveis públics, entre d’altres. La imatge va ser presa el 15 de novembre del 2019. S’hi pot veure un home assistint un manifestant que va quedar inconscient després que les forces governamentals disparessin gasos lacrimògens i granades de fum durant una protesta a la capital, Bagdad.

Ricard García Espinosa World Press Photo 2020

Imatge dels efectes de l’huracà Dorian

El barceloní Ramon Espinosa, de l’agència Associated Press, és finalista del concurs en l’apartat de notícies d’actualitat per una fotografia sobre les conseqüències del devastador huracà Dorian. La instantània mostra diversos voluntaris caminant per l’aigua per una carretera inundada a Freeport, a les Bahames, un dels països més afectats per aquest fenomen meteorològic.

Ramon Espinosa World Press Photo 2020

Candidates a fotografia de l’any

Però només hi ha sis fotografies que són candidates a rebre el premi més prestigiós: el de fotografia de l’any. Mulugeta Ayene, Farouk Batiche, Yasuyoshi Chiba, Tomasz Kaczor, Ivor Prickett i Nikita Teryoshin són els autors nominats a aquest gran guardó, amb temes com l’accident aeri d’Ethiopian Airlines i les protestes socials en països com el Sudan i Algèria. Consulta totes les fotografies nominades al World Press Photo 2020, per categories.

Del 25 d’abril a l’1 de juny, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acollirà l’exposició dels treballs guanyadors del World Press Photo 2020. D’aquesta manera, Barcelona serà una de les primeres ciutats del món a acollir la mostra, tal com ja va fer l’any 2019.