El documental és la història d'un canvi. Un gir radical que l'escena musical barcelonina va fer gràcies, en gran part, a una petita sala de la ciutat: el Nitsa Club. BERTA SEGURA, productora "Aquí a Barcelona va començar a néixer un nou fenomen musical que, en lloc de ser la música màquina a la qual la gent tenia certa reticència, de cop i volta es va formar un moviment que és el que avui coneixem com a música electrònica." ALEX JULIÀ, director "El que coneixem avui en dia com a cultura de clubs és el que en aquells anys es va començar a construir al Nitsa." I es va construir ràpid. En només dos anys, del 94 al 96, la sala va quedar petita. "Al principi al Jef MIlls el podrien venir a veure 90 persones, però quan van començar a portar DJ de renom internacional en un any i mig la sala es va fer petita, ja no hi cabia ningú i es van traslladar a l'Apolo, on avui en dia encara hi són." L'eix vertebrador del documental són entrevistes als protagonistes de l'època. Alguns DJ's de renom internacional com Jeff Mills, que van ser a la cabina del Nitsa als seus inicis. Però la principal complicació ha estat trobar imatges d'uns anys en què les càmeres eren, si més no, escasses. "Escarbant molt i donant la murga a molta gent sí que trobes algú que algun dia es va emportar una càmera del seu pare i va poder gravar alguna cosa. Estem rascant per trobar qualsevol imatge de vídeo que ens ajudi a il·lustrar l'època." El film està encara en procés. L'objectiu és que es pugui estrenar a l'octubre durant el festival In-Edit, si és seleccionat. Els seus responsables hi confien i el tema bé s'ho mereix. "No oblidem que el Nitsa és un dels clubs més importants que hi ha a Europa pel que fa a música electrònica i, per tant, el llegat està viu."

Alex Julià és el realitzador del documental. Tant ell com quatre amics més del món musical i la informàtica es van convertir en uns habituals del Nitsa Club. “Nosaltres vam viure el moment en què va explotar la música electrònica que es podia escoltar al Nitsa” a través d’un símbol del techno i l’electrònica, el DJ barceloní Aleix Vergés, conegut amb el sobrenom de Sideral“, explica el director del film. Aprofitant el vintè aniversari del club i el que va suposar l’entrada de la música electrònica a la ciutat, aquest grup d’amics es va posar a treballar en el projecte documental.

Els orígens del Nitsa Club

L’artista Carles Flavià va llogar la petita sala de la plaça de Joan Llongueras, al barri de Sant Gervasi – Galvany, als promotors del Nitsa Club. És aquí on va néixer aquest club. Durant els primers dos anys pel Nitsa hi passaven una vuitantena de persones, però a poc a poc la gran afluència de públic va obligar l’organització a buscar una nova sala. El relleu el va agafar la Sala Apolo, que va acollir les sessions del Nitsa Club que van funcionar des de llavors i fins ara cada els divendres i dissabtes. La primera etapa del club va tenir una gran repercussió perquè artistes tant reconeguts de l’escena internacional com Jeff Mills o Laurent Garnier hi van actuar.

El Sónar i el Primavera Sound es van gestar al Nitsa

Julià explica que tant el Sónar com el Primavera Sound “van posar la seva llavor en aquella sala tan petita”. Els promotors d’Advanced Music són els promotors del Sónar, que ja en els orígens van portar a l’emblemàtica sala DJ de renom. Mentre que un dels directors del Primavera Sound és qui es va inventar el Nitsa Club.

De seguida la música electrònica es va escampar per Barcelona, tot i que “el Nitsa Club va canalitzar la música electrònica que s’escoltava a la ciutat” programant sessions especials amb DJ internacionals, afirma Julià. Al Nitsa dels 90 hi anava gent jove d’entre 16 i 25 anys que volia descobrir aquesta nova tendència musical i que tenia moltes ganes de ballar.

Imatges de l’època, entrevistes i Sideral

Els promotors del documental han aconseguit imatges de l’interior de la petita sala de la plaça de Joan Llongueras. “Ens ho ha passat gent particular que hi havia anat”, també es poden veure imatges d’altres sales de l’època pioneres a punxar aquesta música com A Saco i el KGB. La família de Sideral, el DJ encarregat de fer sonar la música electrònica al Nitsa, ha aportat imatges històriques de l’artista en aquesta sala. També es poden veure les entrevistes a Jeff Mils, Ian PooleyDJ Zero, DJ Fra, John Talabot i promotors musicals com Alberto Salmeron, Alberto Guijarro o Miqui Puig; i l’entrevista a l’antic propietari de la sala, Carles Flavià. També es podran veure imatges actuals de Barcelona de nit.

Campanya a Verkami

La intenció és que el documental es pugui estrenar aquesta tardor. Els promotors volen presentar la pel·lícula al festival de documentals musicals In-Edit. De moment els queda un mes de rodatge. Aquest dijous han presentat el projecte a Verkami per buscar mecenes que financiïn part del documental.