L’espectacle d’encesa de llums d’aquest Nadal 2024 ha arribat al passeig de Gràcia. Per segon any consecutiu, aquesta artèria comercial icònica de la ciutat ha acollit l’acte que per a molts és el tret de sortida del període de festes. A les 18 h ha començat un espectacle de llums, dansa i música obert a tots els públics que s’ha allargat poc més de mitja hora i que ha reunit 40.000 persones. En aquell moment —i amb ajuda d’una persona del públic— s’han encès totes les estrelles que recorren el passeig.

Dansa, rap, llum i pirotècnia

Durant l’encesa s’ha fet un espectacle de gran format anomenat Solvern, que combina dansa urbana, rap i efectes audiovisuals a càrrec de la companyia alemanya Aktionstheater PAN.OPTIKUM, amb la col·laboració local d’Iron Skulls. El xou ha enviat un missatge d’esperança “en temps de foscor” per destacar el poder de la cohesió i d’un nou començament. 28 intèrprets han sortit en escena a l’escenari principal, ubicat a la part més baixa del passeig de Gràcia.

Les coreografies, que s’han desplaçat per cinc escenaris repartits entre la ronda de Sant Pere i la Gran Via, s’han transmès també per unes pantalles amb animacions 3D, efectes de llum, fum i pirotècnia.

espectacles encesa llums Nadal

Un espectacle dedicat al sol d’hivern

El director artístic de l’espectacle, Jordi Duran, ha explicat a betevé que fa un any que treballen en aquest projecte. “La nostra voluntat ha sigut ajuntar equips de diferents edats, crear un espectacle que pogués arribar a diferents generacions i a totes les maneres de veure el món”, ha detallat. Així, ha comentat que l’objectiu és transmetre un missatge d’esperança que té com a protagonista el sol d’hivern, com indica el nom de l’espectacle Solvern. “Sembla que és una llum que s’apaga, però realment hi ha una cosa nova que comença. És la llum al mig de la foscor”, ha afegit Duran.

Anna Lleó, cap de Festes i Tradicions de l’ICUB, ha defensat: “Els barcelonins es mereixen un espectacle de gran format preparat perquè es pugui gaudir des de qualsevol angle del passeig”.

Tallat tot el passeig de Gràcia

La gran afluència de gent per veure l’espectacle d’encesa ha fet que els talls de trànsit planejats per la Guàrdia Urbana s’hagin hagut d’ampliar. Inicialment, es preveia que les afectacions es concentressin entre la Gran Via i la ronda de Sant Pere, però els agents han hagut de tallar tot el passeig de Gràcia fins a l’avinguda Diagonal. El públic ha ocupat la calçada de la via i, durant gairebé dues hores, ha estat passejant i fent-se fotografies amb els llums de Nadal.

Figures nadalenques als districtes

Com a novetat, Barcelona ha incorporat 25 rens i altres figures nadalenques a la decoració festiva. Estan fetes amb llums led i es poden trobar als 10 districtes de la ciutat. Alineats amb l’espectacle, també han començat a brillar a les 18 h, com és el cas d’un dels rens de la rambla del Raval.

14 edificis singulars il·luminats

A banda dels llums de Nadal als carrers, també s‘il·luminen 14 espais singulars de Barcelona per fer arribar l’esperit nadalenc a més racons. Entre els espais escollits, distribuïts per tots els districtes, hi ha seus d’edificis municipals, però també espais singulars com el viaducte de Vallcarca o les masies de Torre Llobeta i de Can Valent, a Nou Barris. Alguns ja s’han encès, i d’altres ho faran de manera progressiva fins dissabte.

Adeu a les guirlandes de la plaça de Catalunya

La plaça de Catalunya ha repetit llums per quart anys consecutiu, però deixarà de fer-ho. El disseny de l’estudi Antoni Arola, que aposta per les línies sòbries en una il·luminació envers les icones nadalenques, dirà adeu el 2025 i deixaran d’adornar de plaça. Tanmateix, Artec Studio, guanyador d’un nou concurs públic, serà l’encarregat de la decoració de l’any vinent.

Més estona de llums

Barcelona tindrà aquestes festes els llums de Nadal encesos fins més tard. Habitualment s’apagaven a les 23 h i alguns dies a la mitjanit. Ara, els horaris s’allarguen fins a la una o dues de la matinadaEn funció dels dies de la setmana hi haurà uns horaris o uns altres.

Una decisió envoltada de polèmica

Mentre que l’Associació del Passeig de Gràcia ha celebrat la decisió de repetir localització, Barcelona Comerç —que agrupa els 23 eixos comercials de proximitat de Barcelona— ha lamentat que l’Ajuntament hagi “centralitzat, de nou”, l’acte d’encesa de llums de Nadal. En aquest sentit, consideren que el consorci està limitant el comerç al centre de la ciutat. BComú també s’ha alineat amb les entitats i ha denunciat que s’està “abandonant els barris”.

Què vols saber del Nadal 2024?

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a