És un gest que no ens estranya gens a casa nostra però per dibuixar còmic, sent dona i vivint en un país àrab, es necessita certa dosi de valentia. La Lena publica una revista a Beirut, al Líban, i malgrat que es considera un dels països àrabs amb més llibertat d'expressió, les lleis, cada vegada més restrictives, dificulten la feina dels artistes. LENA MERHEJ, il·lustradora "A la universitat i quan estudies t'ensenyen que no pots parlar de religió, ni de política ni de sexualitat. No podem ni respirar al Líban avui per l'ambient carregat. I sí, crec que el còmic és la meva manera d'expressar aquestes idees." La guerra és un dels temes recurrents en l'obra de la Lena, diu que al seu país tothom, en un moment o altre s'ha vist obligat a deixar casa seva. La religió n'és un altre d'important, i controla gairebé totes les esferes de la vida al Líban. Un dels seus treballs, el 2010, a la revista 'Salamandra', li va costar a la Lena una demanda del seu govern. LENA MERHEJ, il·lustradora "Una de les coses que diem és 'Vull cremar la teva religió', i quan ho vaig escriure literalment es va convertir en un escàndol, com si hagués fet alguna cosa dolenta. Escrivia el que tothom diu cada dia. Quan dic 'La meva religió em crema' vull dir que n'estic cansada." Davant dels entrebancs calen idees imaginatives. La Lena presenta aquests dies, entre altres coses, una plataforma en línia que pugui servir d'altaveu als il·lustradors àrabs, cada vegada en són més, que tinguin dificultats, normalment per raons religioses, per publicar la seva obra.
El Líban, i en concret Beirut, és una de les zones de l’Orient Mitjà on, tradicionalment, els mitjans de comunicació tenen més marge a l’hora d’expressar les seves idees. Però segons ens explica una de les editores de la revista de còmics ‘Salamandra’, la Lena Merhej, “l’ambient ara és irrespirable” i fins i tot “fa pudor”.
Ella mateixa i els seus companys de la revista van patir en primera persona aquesta censura. En una de les vinyetes de la Lena, publicada l’any 2010, s’hi podia llegir “yahriq deenak”, és a dir, “deixa cremar la religió”, una expressió que s’utilitza per expressar cansament d’una cosa, en aquest cas de la religió i no tant la idea piròmana de cremar una creença. Malgrat això, el govern es va presentar com a acusació particular davant del Tribunal de Publicacions i finalment aquest any dos dels editors de la revista han estat condemnats per haver denigrat la religió cristiana i els han obligat a pagar una multa de 20.000 euros.
Es tracta d’un exemple de com religió i política estan lligades indissolublement en molts països de la zona i com aquest binomi afecta la llibertat d’expressió. Ara mateix i després de la demanda, la Lena està centrada a poder muntar una xarxa on poder aplegar les veus dels il·lustradors àrabs que tenen més problemes per publicar. Per aquest motiu és aquests dies a Barcelona.
La Lena, malgrat tot, és optimista: ens assegura que al seu país, cada vegada més, la gent vol debatre sobre aquests temes, que “a priori” són tabú. Hi han moltes coses que s’han de canviar, ens assegura, com per exemple les ajudes del govern a la cultura, que gairebé no existeixen. La seva revista, sense anar més lluny, s’ha de finançar amb ajudes econòmiques de l’estranger, com per exemple França o Alemanya.