El dibuixant barceloní Josep Maria Martín s’ha endut el Gran Premi de la 35a edició del Saló del Còmic, un guardó dotat amb 10.000 euros, que, segons la Federació d’Institucions Professionals del Còmic, reconeix la “llarga dedicació al món de la historieta”. Martín ha recollit el reconeixement aquest dissabte al matí, ja que l’organització no va avisar el dibuixant perquè vingués a la cerimònia d’entrega.

Martín es va iniciar al món de la il·lustració l’any 1973, quan va dibuixar una historieta de vuit pàgines per a la revista ‘Pulgarcito’. Dos anys després va començar a treballar amb editorials estrangeres fins que als anys vuitanta va arribar a col·laborar amb ‘Interviú’ i als noranta va entrar al món del cinema i la televisió, els espots publicitaris i els dibuixos animats.

L’il·lustrador barceloní no va ser present a l’acte de lliurament de premis d’aquest divendres, com la resta de guardonats, perquè no va ser avisat per l’organització. Quan va rebre la trucada, un cop iniciada la cerimònia, el dibuixant estava passejant el seu gos a Sant Feliu de Guíxols. De fet, els fills del premiat van assabentar-se’n a través de les xarxes abans que Martín. Per això ha rebut el premi aquest dissabte.

Una edició que es preveu de rècord

En aquesta edició, la trobada d’amants del món del còmic ha aconseguit, tot i la pluja, esgotar les entrades disponibles per a aquest dissabte. L’any passat el saló va tancar portes amb més de 118.000 visitants i enguany la bona assistència d’aquest dissabte fa pensar que el rècord aconseguit el 2016 es podria fins i tot superar.

Fins aquest diumenge, l’espai firal de Montjuïc acull més de 200 expositors i una dotzena de mostres, entre les quals destaca la dedicada a l’aviació, amb una desena d’aeronaus i altres vehicles  —té un 10 % més d’espai expositiu que el 2016—. A més, també es presenten novetats editorials amb la presència d’autors destacats.