La llarga cua sota la pluja no ha tirat enrere els aficionats a la rumba. ALBERTO MORALES "Es una gran oportunidad para conocer nueva música y nuevos estilos de fusión." MARIA MESSEGUER "M'agrada molt ballar la rumba i a les discoteques només posen chumba chumba, que a mi no m'agrada." És l'últim assaig d'El mosquito del garito abans de pujar a l'escenari. JOAN CARLES PÉREZ, El mosquito del garito "Vam començar amb una música més clàssica però després vam tenir les influències de Geltrudis, La Troba Kunfú, i toquem rumba fusió barrejada amb reaggy, rock, ska." Fins avui només havien tocat en bars i festes de barri però han estat seleccionats a les xarxes socials per donar el tret de sortida a la sala Apolo. L'aparició de nous grups demostra que la rumba viu un moment dolç. MARTÍ MARFÀ, Foment de la Rumba Catalana "Es produeix a partir de la incorporació de noves generacions de músics, molts d'ells paios, a una música que fins llavors havia estat interpretada quasi exclusivament per gitanos i ara estem en l'etapa de consolidació del gènere." RAFALITO SALAZAR, component dels Ai ai ai "La rumba els interessa, la gent jove, avui en dia, ho accepta com una música molt catalana i molt nostra, i això és molt important." La diada de la rumba barreja tots els estils, des de la fusió i el mestissatge a d'altres que recuperen la sonoritat tradicional, més austera i clàssica.

Els aficionats han ballat al ritme de tots els estils, des de la fusió i el mestissatge a d’altres que recuperen la sonoritat tradicional, més austera i clàssica. Segons l’associació Foment de la Rumba Catalana, l’aparició de nous grups demostra que aquesta música viu un moment dolç.

La diada és una oportunitat per donar a conèixer grups emergents. És el cas d’El Mosquito del Garito. Fins avui només havien tocat en bars i festes de barri, però han estat seleccionats a les xarxes socials per donar el tret de sortida a la sala Apolo. La banda està formada per 10 amics del barri del Centre de l’Hospitalet del Llobregat, i van començar tocant al terrat d’uns amics. Ara han portat el seus ritmes a dalt l’escenari.