Ben subjectades, les sis colles barcelonines han fet pinya a la plaça de Sant Jaume per inaugurar l'any casteller. Moltes hi han arribat pràcticament sense assajar, però sense perdre el bon humor per gaudir d'una jornada més festiva que competitiva. La temporada castellera de 2014 arrenca amb novetats. Tres de les sis colles enceten l'any amb un nou cap de colla. Xesco Jorba serà l'encarregat de dirigir la Jove de Barcelona; Jaume Montoliu, els castellers de Barcelona, i una dona, Bea Jiménez, es posarà al capdavant dels Castellers de la Sagrada Família, un fet poc habitual. BEA JIMÉNEZ, cap de colla dels castellers de la Sagrada Família "Ser home o dona en ser cap de colla és indiferent. El que un cap de colla ha de tenir és personalitat i lideratge davant de la colla." XESCO JORBA, colla jove de Barcelona "Nervis com a colla no, perquè els castells els portem molt bé, dins de la línia que ens agrada a la Jove. Nervis com a persona molts. És un càrrec important, amb molta pressió. Sempre una estrena crea aquest neguit." Els de Sants s'han consolidat com la colla més potent de la ciutat. L'any passat van completar una temporada històrica amb la tripleta màgica i la tripleta vilafranquina. Tenen l'agenda plena: van actuar per cap d'any a la Festa del Mil·lenni i al mes de maig tenen previst presentar un documental sobre el viatge a l'Índia que van fer a l'estiu. De reptes encara els en queden. PAU CAMPROVÍN, cap de colla dels castellers de Sants "L'any passat va ser un any de consolidacions dels castells de 9, en vam fer més que mai. Aquest any toca revalidar-los. Fer més 3d9 i intentar fer més 4d9, que l'any passat només en vam fer dos." Els de Gràcia es van estrenar l'any passat com a colla de 9 i aquest any esperen repetir. També serà un 2014 d'aniversaris. Els Castellers de Barcelona fan 45 anys, mentre que els de Poble Sec en compleixen 15. Com a regal, els bandarres estrenaran un nou local d'assaig a cobert, per estar protegits en dies rúfols com el d'avui.

La diada castellera de Santa Eulàlia ha inaugurat la temporada castellera amb la presència de les sis colles barcelonines. Una circumstància que només es repeteix per la Mercè .La jornada ha començat amb una cercavila de les colles des de la plaça Nova fins a la plaça de Sant Jaume. Durant la diada s’hi han pogut veure molts castells de 7 i un 4d8 dels Castellers de Barcelona.

La diada de Santa Eulàlia i la de la Mercè són les dues úniques ocasions per veure les sis colles de la ciutat juntes en una plaça. El tret de sortida de la jornada d’aquest diumenge l’han protagonitzat els pilars de cada colla. La diada ha començat amb un fort component emocional, ja que el dels Castellers de Barcelona han homenatjat el seu company Xavi Vila, mort aquesta setmana, amb un pilar de dol.

La diada castellera de Santa Eulàlia suposa l’inici d’una nova temporada castellera, després que la de l’any passat acabés sent la millor de la història de les colles barcelonines. Aquest nou curs arriba amb novetats, sobretot pel que fa als caps de colla. La meitat de les sis colles barcelonines han canviat el cap de colla.

Tot i que la majoria de colles han tingut poc temps per assajar, a la diada d’aquest diumenge s’hi han pogut veure diversos castells de set i fins i tot un 4d8 dels Castellers de Barcelona. Els Castellers de Sants i els de la Vila de Gràcia han arribat a completar el 7d7. Els Castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família també han descarregat castells de 7. La Jove de Barcelona ha completat la torre de 6 després d’un intent descarregat, a més d’altres castells de 6 com el 4d6 o el 5d6.

Les colles esperen que aquest 2014 serveixi per consolidar els castells més importants que es van poder veure l’any passat, i esperen poder apostar més fort pels castells de 9. Aquesta nova temporada, a més, coincideix amb el 45è aniversari dels Castellers de Barcelona i amb el 15è dels Castellers del Poble Sec.