Quasi 10 anys després del tancament de l’emblemàtica botiga del passeig de Gràcia, el Disseny Hub Barcelona acull l’exposició “100 objectes d’Ikea que ens hauria agradat tenir a Vinçon” fins al 23 de febrer del 2025. El fil conductor de la mostra parteix de la idea original de Fernando Amat, alma mater de la botiga, i aprofundeix en els trets comuns de la història i el llegat de les dues marques de disseny, fent-ne una “anàlisi comparativa”.
Els 100 objectes finals han estat comissariats per l’arquitecte Juli Capella, que destaca que les dues marques estan unides “per l’interès de fer bon disseny a l’abast de tothom”. A més, com a fet inusual, l’exposició inclou el preu de les peces triades per, tal com explica el Disseny Hub, obrir el debat sobre “la importància social” del cost dels objectes de disseny a l’hora d’escollir què comprem.
La petjada de Vinçon al Disseny Hub Barcelona
L’exposició està estructurada en dos eixos. D’una banda, hi ha un recorregut que repassa la història d’Ikea i Vinçon i busca paral·lelismes, no només en la seva història, sinó també en elements com els logotips i les bosses. De fet, com a detall singular, Capella remarca que les bosses eren un dels trets distintius que separaven les dues marques: Ikea sempre tenia una bossa de plàstic blava mentre que Vinçon encarregava a diferents dissenyadors dues bosses de paper cada temporada.
Amb l’exposició temporal, les peces escollides se sumen a tot l’arxiu que els propietaris de Vinçon ja van cedir el 2015 a l’Ajuntament, quan la botiga va abaixar la persiana, i que el consistori ha allotjat al Disseny Hub des d’aleshores. Entre altres objectes seleccionats hi ha diferents models de cadires, el rellotge Ikea PS 1995 i els llums Hektar i Skurup.
Dissenyar objectes útils i sostenibles
La mostra no només estableix un diàleg entre el catàleg de disseny mediterrani i l’escandinau, sinó que també ensenya com han evolucionat conceptes com la sostenibilitat i la funcionalitat al llarg de les dècades. Per aquest motiu, l’exposició també inclou el taller Reviu, concebut pel dissenyador Curro Claret i l’estudi d’arquitectura TAKK i en què, amb l’ajuda de diverses entitats socials de la ciutat, es proposa construir un pis pilot dins del mateix Disseny Hub amb materials en desús. La intenció és sobretot que el disseny del pis resultant respongui a les necessitats del dia a dia de les persones que hi habitarien, més enllà de les lògiques comercials.