Aquests dies, la coberta del pati d’armes del Castell de Montjuïc té l’aspecte d’un jaciment arqueològic. Les torres de guaita del s. XVIII s’estan desmuntant pedra a pedra per ser restaurades i evitar possibles despreniments.

Com un joc de Lego del s. XVIII

Cada una de les pedres està convenientment etiquetada perquè després de ser restaurades es tornin a muntar just en el seu lloc. Un trencaclosques artesanal que necessita fer-se amb molta cura. Els ancoratges de ferro que uneixen les pedres de la torre de guaita s’han anat expandint amb el pas dels segles i, finalment, han acabat trencant-la amb els riscos que això podia comportar.

Ancoratge de ferro del s. XVIII

Ara fa dos anys un d’aquests trossos va caure a prop d’un turista que visitava el castell i totes les alarmes es van encendre.

Una restauració patrimonial laboriosa

Si tot va bé, un cop el ferro hagi estat substituït pel titani, les quatre torres de guaita situades al pati d’armes del Castell de Montjuïc es podran veure en tot el seu esplendor aquest estiu.

Aquestes pedres, com moltes dels monuments de Barcelona, es van extreure de la pedrera de Montjuïc per no haver d’importar-les de l’estranger. Ara, les més malmeses s’hauran de substituir. Segons Pere Morrut, arquitecte de BIMSA, ja tenen localitzades, en un magatzem de l’Ajuntament, pedres de la cantera de Montjuïc d’altres actuacions fetes a la ciutat i que podrien tenir, en les torres de guaita, una segona vida.

Torre de guaita pendent de rehabilitació

La directora tècnica de Valeri Consultors, Mercè Ramos, destaca que les torres de guaita es reconstruiran seguint les tècniques d’ara fa tres segles. En concret, s’utilitzarà morter de calç per empeltar cada una de les pedres, en comptes d’utilitzar el ciment actual, molt més ràpid a l’hora de treballar.