La polèmica va començar quan el govern municipal va intentar desmantellar la Banda Musical de la Guàrdia Urbana, però després es va fer enrere, i va deixar, això sí, els assajos fora de l’horari laboral, un fet que no agrada gens als agents músics perquè, asseguren, no poden preparar prou bé els grans espectacles en què participen, com la cavalcada. Per aquest motiu, des dels sindicats i els agents consideren que la banda ha estat desmantellada i ja no tornaran a tocar més si no hi ha canvis en el funcionament.

El secretari d’Organització del sindicat CSI-F, Eugenio Zambrano, ha denunciat que el temps que “es dedicava a assajar no resol els problemes estructurals de la policia, ni el dèficit en recursos humans” i reclamen que l’única solució perquè la banda municipal torni a tocar és que els deixin assajar dues hores setmanals dins el seu horari laboral. Zambrano lamenta que la banda desaparegui, i que per primera vegada des de 1954 no puguin posar música al seguici de Ses Majestats per la ciutat. Malgrat tot, la secció muntada de la Guàrdia Urbana sí que acompanyarà els Reis Mags durant la cavalcada.

En la mateixa línia s’ha manifestat el Sindicat d’Agents de la Policia Local (SAPOL). Xavi Morón, el seu portaveu, lamenta que els membres d’aquesta unitat hagin hagut d’assajar utilitzant el seu temps personal i considera que “aquest no és el funcionament correcte”. Morón culpabilitza directament al govern municipal de la fi de la banda muntada, i critica la manca de comunicació amb els sindicats. “Se’ns ha informat que no hi havia marxa enrere i ni tan sols ens han demanat la nostra opinió” assegura el portaveu del SAPOL.

Durant aquests mesos la banda ha fet quatre concerts benèfics que ja havien aparaulat prèviament a la polèmica. Per tal de no deixar penjades les associacions barcelonines que els havien demanat la seva participació, la banda ha estat assajant de forma altruista aquests mesos. Però consideren que per tal de formar part de la cavalcada es necessiten moltes més hores d’assajos, que haurien de ser dins del seu horari laboral.