Un dels centres referents del circ de la ciutat, l’Ateneu Popular 9 Barris, denuncia que el circ no es menciona a l’avantprojecte de la llei d’ensenyaments artístics, aprovat pel Consell de Ministres. “Ens pensàvem que el circ era, finalment, una art escènica reconeguda com qualsevol altra. Però es veu que encara no ho és”, lamenten des de l’equipament en un comunicat.

Afavoreix la fuga de talent

La nova llei regularà les condicions bàsiques d’organització dels estudis artístics i permetrà integrar-los dins l’Espai Europeu d’Educació Superior. En aquest sentit assenyalen que dins l’avantprojecte es parla d’arts escèniques com “la música, el teatre la dansa, i s’hi incorporen estudis vinculats a l’audiovisual amb altres arts i oficis, però no el circ“.

Segons l’Ateneu la manca d’ensenyament superior en circ a Catalunya i Espanya continuarà generant una fuga de talent important. Afirmen que molts artistes han marxat per estudiar i treballar a altres països on el sistema educatiu i la societat equipara el circ a altres camps professionals.

Manca de visió estratègica de futur

A més, assenyalen que com que no hi ha un ensenyament superior en circ tampoc no es poden desenvolupar espais per a la recerca per generar estímuls per als creadors i creadores. I que això significa una “manca de visió estratègica i de futur”.

Per tot plegat al comunicat demanen a les administracions que escoltin el sector i que incorporin el circ dins la llei d’ensenyaments artístics, perquè “sense el circ no hi haurà una veritable modernització del sistema educatiu pel que fa a les arts“, sentencien.