col.leccio nacional art

El Departament de Cultura ha destinat més diners que mai a la compra d’art. Ha invertit 1,3 milions d’euros en l’adquisició d’obres que ampliaran la col·lecció nacional d’art, el doble del que es va gastar l’any passat. En la compra s’ha prioritzat la inversió d’obres d’artistes vius, de fotografia, de còmic i d’arts visuals, per tal de donar suport als artistes i a les galeries en la situació de crisi econòmica generada per la pandèmia del coronavirus.

En total, s’han incorporat 2.025 peces, entre les quals destaquen les d’art contemporani d’artistes com David Bestué, Antoni Miralda, Lúa Coderch, Isaki Lacuesta o Núria Güell, entre d’altres. També quasi dos milers de fotografies d’autors com Consuelo Bautista, Fontcuberta, Manolo Laguillo o Sergi Reboredo, 120 originals de còmic i 31 béns patrimonials mobles. També en destaquen dos retaules gòtics del pintor Lluís Borrassà, de dues capelles de la Catedral de Barcelona que estaven en subhasta, i una obra de Marià Fortuny.

adquisició cultura

L’esforç del Departament de Cultura, segons la consellera Àngels Ponsa, suposa un canvi de paradigma en el finançament fet fins ara. Ponsa ha destacat que les obres s’exhibiran als diferents museus catalans de tot el territori, “més enllà de la gran metròpoli cultural.”

Adquisicions fetes a petició dels museus catalans

Els museus de Catalunya han tingut un paper actiu en la compra de les obres seleccionades, i “se’ls ha estimulat perquè pensin què volen per als seus museus”, ha explicat el director del MNAC i membre de les comissions d’aquisicions, Pepe Serra, que ha subratllat que no es fan compres per anar a parar a magatzems”.

Pel que fa a les compres de fotografia, s’ha volgut destacar que “en els últims cinc anys s’han fet adquisicions per omplir buits generacionals de fotografies públiques” i que, segons Serra, és l’adquisició de fons fotogràfic més gran feta. El còmic és un altre dels gèneres protagonistes, en l’intent de patrimonialitzar les arts populars.