El periodista cultural Andreu Rami ens avança al programa ‘reset’ com es prepara una de les companyies de teatre històriques de Barcelona per a després de la pandèmia. La Cubana, tot i que té part dels treballadors en ERTO, continua treballant des de casa i ja prepara projectes de futur.

El director de La Cubana, Jordi Milán, ha parlat de com han viscut aquests mesos, la situació actual i el plantejament que fa la companyia quan s’acabi la crisi sociosanitària. Ja que no han pogut celebrar el 40è aniversari, es preparen per celebrar els 40+1 tan aviat com sigui possible.

L’aturada

Ens va agafar a Madrid i tot es va aturar“, recorda Milán de quan va esclatar la pandèmia, i tots els projectes que tenien en marxa van decidir ajornar-los per al 2021, “com si el 2020 no hagués passat”. Aleshores, l’any 21 “es veia molt lluny” i confiaven que “tot estaria molt millor”, però “ara veiem que la situació encara està…”. Malgrat tot, el director de La Cubana afirma que “som positius i pensem que tot anirà ‘estupendo‘”.

Adaptació a la nova realitat

Lluny de pensar en la jubilació, com han fet altres companyies com Dagoll Dagom o Vol Ras, La Cubana ja té a punt projectes de futur. Jordi Milán ha aprofitat aquest any per escriure guions de teatre i televisió i, l’any que ve, la companyia vol desembarcar a Barcelona amb l’espectacle ‘Adeu, Arturo“, tot i que hauran de fer-hi modificacions.

Sempre ens agrada que el públic hi participi, però fins que no hi hagi vacunes i estigui tot restaurat, no podrà ser
Jordi Milán, director de La Cubana

“N’he fet quatre versions diferents. Segons els esdeveniments, vaig canviant”, ha reconegut el director. Segons Milán, “tal com es feia, no es podrà fer perquè nosaltres juguem a tocar la gent, els disfressàvem, els manegàvem…” i, per tant, caldrà “donar-li la volta i fer-lo d’una altra manera“. El responsable de La Cubana admet que “sempre ens agrada que el públic hi participi, però fins que no hi hagi vacunes i estigui tot restaurat, no podrà ser“.

“Ara La Cubana no seria possible”

Jordi Milán té “molt clar” que ara “no seria possible” que sorgís una companyia de teatre com La Cubana. La seva manera de fer “artesanal” i “atípica“, diu, “no es correspon amb com funciona aquest món”. El director assegura que ara hi ha gent “molt més preparada”, però que ho tenen “més complicat” perquè “ara no es promociona la bogeria“, que considera clau per a la creació. I veu difícil que algú ara fes les “bestieses” que feien en els inicis, com “muntar espectacles al carrer o enfilar-nos a un edifici“.

El retorn de ‘Les Teresines’

Una de les sensacions durant el confinament ha estat recuperar l’ampli fons audiovisual de la companyia, amb especial menció a ‘Les Teresines’, que han tornat amb força, sobretot a través de les xarxes socials. Una sèrie que “ha estat un fenomen molt especial“, diu Milán, i que “no està desactualitzada del tot” perquè “tots tenim un punt de ‘teresino'”.