Gràcia és l’únic lloc on els Reis d’Orient compten exclusivament amb ajuda femenina per preparar i repartir regals. Es tracta de les tres carteres reials, Ona, Sitar i Estel de Foc, que desfilen pels carrers de la Vila de Gràcia cada 4 de gener, des de fa més d’una dècada.

Com van arribar a Gràcia les carteres reials?

Ara, la Fundació Festa Major, que s’encarrega cada any d’organitzar la cavalcada, prepara el conte ‘Un estel sota el braç’, per donar a conèixer com van arribar a Gràcia i de quina manera van entrar a formar part de l’equip de Melcior, Gaspar i Baltasar. Editat pel Cep i la Nansa, la seva autora és Montserrat Balada i Marta Montañá s’ha encarregat de les il·lustracions.

Un conte amb un projecte pedagògic darrere

La idea original és de Joan Sánchez, gestor de la Fundació Festa Major, qui explica que el llibre busca donar rellevància a la perspectiva feminista, oblidada durant molts anys en la cultura popular. Es tracta d’un conte inclusiu, que permet conèixer la història d’aquestes tres dones empoderades amb qui els infants descobriran el respecte per la diferència i les diferents ètnies o la importància del treball cooperatiu, entre d’altres. Per això hi ha una guia de lectura, o projecte pedagògic, amb el qual pares i educadors podran ajudar els més petits a trobar aquests valors amagats en el relat. Per accedir-hi, caldrà escanejar un codi QR. A més, és accessible per a persones cegues.

Crida a la col·laboració ciutadana

La idea és que el conte de les carteres reials surti publicat aquest mes de desembre. Però, igual com van fer fa dos anys, quan van demanar als infants graciencs que bategessin les tres carteres reials, ara també fan una crida a la ciutadania. Esperen que els puguin donar un cop de mà per tirar endavant el llibre amb donatius a través d’edita.cat. El mínim són 14 euros i, a canvi, podran tenir el conte, un punt de llibre o, fins i tot, la trucada de les mateixes carteres reials.